ZIMBABWE

Tanzania

 

Zimbabwe (officieel: de Republiek Zimbabwe) is een land in Afrika, dat grenst aan Zambia, Mozambique, Zuid-Afrika en Botswana. Het grootste deel van de 20ste eeuw was het onder de naam Zuid-Rhodesië een Britse kolonie. Toen in 1965 de blanke regering van Zuid-Rhodesië de onafhankelijkheid uitriep, ontstonden er problemen. De Rhodesiërs hadden het idee dat de regering de macht niet zou willen delen met de zwarte bevolking. Daarom kwamen ze in opstand. Deze ‘vrijheidsstrijders’ wisten uiteindelijk in 1979 onder leiding van Mugabe de overwinning te behalen. Hierop werd Mugabe in 1980 verkozen tot president van Zimbabwe. Dat bleef hij, ondanks veel tegenstand, 37 jaar lang.
Sinds 24 november 2017 is Emmerson Dambudzo Mnangagwa (Zvishavane, 15 september 1942) de president van Zimbabwe. Tevens is hij partijleider van ZANU-PF. Zijn bijnaam is de krokodil.

Mugabe aan de macht
Tijdens de eerste jaren van het regime van Mugabe was er sprake van harmonie. Mugabe hield rekening met de blanke bevolking en hij voerde een sociaal bewind. Deze periode van vrede eindigde echter al snel met een genocide in Matabeleland. Tussen 1982 en 1985 liet hij daar meer dan 20.000 mensen doden. Na deze tijd ontwikkelde Mugabe zich meer en meer tot ware dictator. Ook al was er onder de Zimbabwaanse bevolking al lange tijd niet veel steun meer voor de dictator, toch bleef Mugabe langdurig aan de macht.

Omdat hij de mensenrechten schond kreeg hij uit het Westen veel kritiek te verduren. Velen meenden dat de dood van Mugabes vrouw Sally, in 1992, de aanleiding was voor het huidige schrikbewind. Sally Mugabe werd namelijk gezien als de belangrijkste vriend en adviseur van de president. Haar dood zou hem van het rechte pad hebben gebracht.

In november 2017 trad Robert Mugabe af als president van Zimbabwe. Maar dit ging niet van harte. Nadat Mugabe zijn vice-president Mnangagwa ontsloeg, kwam het leger in opstand. Het Zimbabwaanse leger pleegde een staatsgreep en legde de president huisarrest op. Het parlement zette een afzettingsprocedure in gang, maar op 21 november kondigde Mugagbe zélf zijn aftreden aan. Het 37-jarige bewind van de dictator kwam hiermee tot een einde.

Na een lange tijd ziek te zien geweest overleed de voormalige president op 6 september 2019 in een ziekenhuis in Singapore. Hij werd 95 jaar.

STAP 2 LANDENRESEARCH 

In deze workshop gaan jullie je in Zimbabwe verdiepen. Hieronder staan verschillende youtube reportages, documentaires en korte films over het land.

2. opdracht: Noteer in jullie logboek de bijzondere feiten die meegenomen moeten worden in jullie filmjournaal en noteer de tijdscodes van de mooie/goede/bruikbare beelden.

1. WITTE BOER: Krijgt land terug in Zimbabwe

23 januari 2018, 2.16 min

Een video van de NOS. NOS wordt als betrouwbaar gezien.

2. Zimbabwe: Return of white farmers may boost food production.

11 oktober 2020, 3 min

Twenty years after Zimbabwe’s controversial land reform policy, when thousands of white farmers were forcibly evicted, some are returning to the land as tenants of Black owners.
As Al Jazeera’s Haru Mutasa reports from Mashonaland East province, the government hopes their return will boost production amid warnings that millions of Zimbabweans are facing food shortages.

Al Jazeera. Al Jazeera wordt deels of volledig gefinancierd door de Qatarese overheid. Dat maakt deze video minder betrouwbaar.

3. Staatsgreep Zimbabwe – Zondag met Lubach (S07)

19 november 2017, 7.21 min

Al bijna 40 jaar staat president Mugabe aan het hoofd van Zimbabwe. Het land is arm, corrupt en tegenstanders van Mugabe worden bruut uit de weg geruimd. Het leger wilt dat hij wordt opgevolgd door zijn vice-president, Emmerson Mnangagwa, maar Mugabe ziet dat niet zitten. En dus grijpt het leger in.

uitzending van Zondag met Lubach. Lubach is een humoristische programma met een grote amusementswaarde, maar wordt toch als betrouwbaar gezien qua feiten.

4. A Dictator’s Playbook: How Mugabe Clung to Power

22 november 2017, 2.30 min

After nearly four decades in power, Zimbabwe’s ruler, Robert Mugabe, resigned in the wake of a military takeover. How did the notorious strongman manage to keep his opponents at bay for so long?

Video van The New York Times: wordt gezien als een betrouwbare bron

5. Zimbabwe is free of Robert Mugabe, should the world celebrate?

17 november 2017, 5.45 min

Zimbabwe may be free of Robert Mugabe, who has been deposed in an apparent military coup, but the celebrations occurring in the country’s capital will be short-lived. Emmerson Mnangagwa, the man who may end up in charge, is every bit as nasty as his ex-boss, and the economic turmoil that the country is in will not be easily fixed.

The Economist is een invloedrijk Brits klassiek liberaal magazine dat wekelijks wordt uitgebracht. Het opinieblad richt zich voor een belangrijk deel op politieke ontwikkelingen op internationaal economisch gebied. Daarnaast brengt het ook algemeen nieuws. Betrouwbaar.

6. How has Zimbabwe changed under Mnangagwa?

5 juli 2019, 5.15min

Sky News looks at how much has changed in Zimbabwe since Emmerson Mnangagwa came to power last year, and finds much is still the same – or worse. ZANU-PF promised “visionary and mature leadership” but, with soaring unemployment, inflation, and reports of violence against public workers, so far there is little sign of it.

Sky News, opgericht in 1989, is een Britse 24 uurs nieuwszender. Het motto van de zender is ‘First for Breaking News’. De zender staat bekend om de goede uitgebreide verslaggeving, zo beschikt Sky News over een helikopter die rechtstreeks kan uitzenden. In het geval van ‘breaking news story’ komen de uitzendingen vrijwel altijd vanaf de locatie. Redelijk betrouwbaar.

STAP 3: INTERVIEW

researchopdracht: Kies een van de volgende personen uit en zoek zoveel mogelijk uit over haar/zijn leven, achtergrond, werk, functie en bezigheden. Noteer de gegevens in het logboek
1. Wie is Coen Schippers?

Coen Schippers

2. Wie is Itai Dzamara?

Itai Dzamara

3. Wie is Tsitsi Dangarembga?

Tsitsi Dangarembga

4. Wie is Robert Mugabe?

Robert Mugabe

STAP 3: REPORTAGE

Kies een van de volgende gebeurtenissen uit en zoek zoveel mogelijk informatie. Neem in je logboekverslag mee: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.
1. Op 18 november 2017 vond er in Harare een groot protest plaats tegen Mugabe. Vertel ons de inns en outs.

2. In 1999 vond er in Zimbabwe een landhervormingsprogramma plaats. Maak hier een verslag van. 

3. Na de verkiezingen van 2005 kondigde de overheid Operatie Murambatsvina aan. Vertel wat er toen gebeurde.