SYRIË

syrie

 

Syrië, officieel de Arabische Republiek Syrië, is een land in Azië. Het grenst in het westen aan de Middellandse Zee, in het noorden aan Turkije, in het oosten en zuidoosten aan Irak, in het zuiden aan Jordanië en in het zuidwesten aan Libanon en Israël. Een deel van Syrië, de Golanhoogvlakte, is door Israël geannexeerd. De Eufraat doorsnijdt het land van noordwest naar zuidoost. De hoofdstad is Damascus. Andere grote steden zijn Aleppo, Homs, Hama en Latakia.

De moderne Syrische staat werd opgericht na de Eerste Wereldoorlog als een Frans mandaatgebied. Het kreeg onafhankelijkheid in april 1946. De post-onafhankelijkheids-periode was tumultueus. Er vonden een groot aantal militaire staatsgrepen en pogingen tot staatsgrepen plaats tussen 1949 en 1971. Tussen 1958 en 1961 had Syrië een unie met Egypte, die beëindigd werd door een militaire coup. Syrië is lid van de Arabische Liga, maar was, vanwege de burgeroorlog, geschorst van 16 november 2011 tot 7 mei 2023

president Bashar al-Assad
De president van Syrië is Bashar al-Assad. Hij volgde zijn vader Hafiz al-Assad op na diens dood in 2000. Veel Syriërs kennen alleen maar een Assad als president. Het presidentschap van Syrië is namelijk al jaren een soort familiebedrijf. De huidige president, Bashar al Assad (geboren op 11 september 1965), kwam aan de macht in 2000, als opvolger van zijn overleden vader die al vanaf 1971 president van Syrië was.

Bashar straalt tijdens zijn eerste jaren als president optimisme uit en wekt hij de indruk dat hij met minder harde hand dan zijn vader zal regeren. Hij zorgt voor iets minder strenge regels op het gebied van vrijheid van meningsuiting en de pers.

Is Assad anders dan zijn vader?
Dat hoopten veel mensen in het begin wel. Maar Bashar komt in dezelfde staatsstructuur terecht die vooral is ingericht om de familie Assad aan de macht te houden en niet per se om de bevolking van dienst te zijn. De Assads maken onderdeel uit van de alawitische minderheid in Syrië. De familie is bang dat de grote Soennitische meerderheid (zo’n 74 procent van de bevolking) de macht komt opeisen. Zoiets is al eens gebeurd tijdens het regime van vader Assad. In 1982, in de stad Hama, slaat het regime dan een opstand met veel geweld neer. Veel mensen verdwijnen in de martelkamers van een van de vele staatsveiligheidsdiensten die de bevolking al jaren onderdrukken. De paranoia van het Syrische regime is overigens zo groot dat sommige veiligheidsdiensten ook weer andere veiligheidsdiensten in de gaten houden.

grote onrust in 2011

Een zelfde soort onvrede als in 1982 komt in 2011 ook weer naar boven. In dat jaar gaan, in navolging van revoluties in Tunesië, Egypte en Libië, ook in Syrië mensen de straat op. De demonstraties breiden zich uit over het land en worden al snel bloedig neergeslagen. Het land glijdt af naar een burgeroorlog.

Hoe hard treedt Assad op?
Om de opstand de kop in te drukken besluit Assad straaljagers en helikopters in te zetten. De ‘vatenbom’ wordt een begrip: een vat gevuld met dynamiet en stukjes metaal dat lukraak uit helikopters wordt geduwd.
Wie gevangen wordt genomen, sterft een langzame dood. Er komen steeds meer berichten over hoe zwaar er wordt gemarteld in de gevangenissen van Assad. Een fotograaf die foto’s moet maken van de dode lichamen van gevangenen, smokkelt die foto’s het land uit. Mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch trekken aan de bel.

ellendige situatie in Syrië 

Dertien jaar oorlog heeft ervoor gezorgd dat meer dan 16 miljoen mensen afhankelijk zijn van hulp. Miljoenen mensen zijn op de vlucht in Syrië en daarbuiten. 90% van de Syriërs leeft in armoede. Oorlog, armoede, honger, verspreiding van ziektes zoals cholera en een ingestort zorgsysteem. Daar komen de gevolgen van de verschrikkelijke aardbeving in februari 2023 in Turkije en Syrië nog eens bovenop.

STAP 2: LANDENRESEARCH

In deze workshop gaan jullie je in Syrië verdiepen. Hieronder staan verschillende youtube reportages, documentaires en korte films over het land.

2. opdracht: Noteer in jullie logboek de bijzondere feiten die meegenomen moeten worden in jullie filmjournaal en noteer de tijdscodes van de mooie/goede/bruikbare beelden.

1. The war in Syria explained in five minutes

2013-09-18   5 minuut

Wat is er aan de hand in Syrië en waarom? Deze animatie legt de gebeurtenissen uit die hebben geleid tot de aanhoudende burgeroorlog in het Midden-Oosten, dat naar verluidt meer dan 100.000 levens heeft geëist.

The Guardian is een Engelse kwaliteitskrant. Betrouwbaar

2. Deze vluchtelingen vertellen eerlijk waarom ze niet terug willen naar Syrië

2019-03-12             5 min

De oorlog in Syrië is voorbij, IS is verslagen maar president Assad zit er nog steeds. Wat betekent het voor de 70.000 Syrische vluchtelingen in ons land? We besloten het aan de vluchtelingen zelf te vragen. Dit is hun verhaal.

Eenvandaag is van de publieke omroep. Wordt als betrouwbaar gezien.

3. Sinan Can vertelt over zijn reis door Syrië | Crisis Update

2021-04-11    8 minuut

Het jaar 2021 markeert een decennium van conflict in Syrië. Geweld, ontheemding en humanitaire nood blijven toenemen. 90% van de bevolking leeft onder de armoedegrens; 1 op de 2 Syriërs is ontheemd geraakt. Wat is er al die jaren allemaal gebeurd?

In deze crisis update vertelt programmamaker en journalist Sinan Can o.a. over de geschiedenis van het conflict in Syrië en zijn reis door het land.

Deze video is een fragment uit de webcast ‘Crisis update: 10 jaar oorlog in Syrië’ van Stichting Vluchteling. Regelmatig organiseren wij webcast over actuele humanitaire crises of onderwerpen die niet genoeg aandacht krijgen in het nieuws. 

4. Vrouwen in Syrië nemen heft in eigen hand | IN HET SYRIË VAN ASSAD

2019-01-17   7 minuut

De oorlog in Syrië heeft een enorme impact op het leven van Syrische vrouwen. Hun mannen zijn vertrokken of gedood. Veel van de vrouwen slaan een nieuwe weg in.

Dit is een reportage van Roozbeh Kaboly en cameraman Rachid El Mourif.

NOS is een Nederlandse publieke omroep. Betrouwbaar

5.How Syria’s dictator is hampering international aid to the quake-hit country | DW News

2023-02-10           4.85 min

Nadat de aardbeving grote schade veroorzaakte aan wegen in en uit het land bereikt Internationale hulp Syrië.
Toch voelen velen zich ongemakkelijk bij de samenwerking met de Syrische regering onder leiding van president Bashar al-Assad. Dit vanwege zijn rol in de burgeroorlog in het land. De Russische president Vladimir Poetin betuigde zijn condoleances aan Assad en beloofde hulp. Rusland is een belangrijke steunpilaar van de Syrische leider Assad, die nog steeds onder internationale sancties valt. De Syrische regering wendt zich voor hulp na de aardbevingsramp tot een trouwe bondgenoot.

DW News is een Duitse publieke omroep en wordt gezien als betrouwbaar.

2023-03-16       10 minuut

Het is het jaar van deze reportage twaalf jaar geleden sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië, die de regio heeft gedestabiliseerd. Er zijn een half miljoen mensen gedood en nog eens miljoenen mensen heeft ontheemd. Als aanvulling op de ramp hebben de aardbevingen van de afgelopen maand het land verwoest dat al door het regime van Bashar al-Assad en zijn Russische beschermheer, Vladimir Poetin, werd geteisterd. Amna Nawaz doet verslag van wat twaalf jaar oorlog hebben teweeggebracht.

PBS NewsHour is een Amerikaans avondjournaalprogramma dat wordt uitgezonden op meer dan 350 PBS-stations. Het wordt zeven avonden per week uitgezonden en staat bekend om zijn diepgaande verslaggeving van problemen en actuele gebeurtenissen.

 

7. Precisiebombardementen in Syrië – Zondag met Lubach (S04)

2016-01-31    6.31 minuut

Nederlandse F16’s gooien al een tijdje bommen op Irak, maar deze week is besloten om Syrië ook maar even mee te pakken. Dankzij precisiebommen blijven onschuldige burgers buiten gevaar en kan de wereldvrede worden hersteld. Arjen sprak met onze correspondent in het Midden-Oosten over de reacties die hij op straat hoorde.

VPRO is een Nederlandse publieke omroep. Betrouwbaar

8. volledige interview met Assad

2015    30 minuut

Verslaggever Tom Kleijn sprak in Damascus met de Syrische president Bashar al-Assad. Onder meer over de situatie in zijn land, bombardementen op IS en jihadisten.

NOS is een Nederlandse publieke omroep. Betrouwbaar

bekijk hier het interview

STAP 3: INTERVIEW 

researchopdracht: Kies een van de volgende personen uit en zoek zoveel mogelijk uit over haar/zijn leven, achtergrond, werk, functie en bezigheden. Noteer de gegevens in het logboek.
1. Wie is Raheb Alwany?

2. Wie is Luay Hussein?

3. Wie is Laura H?

4. Wie is Bashar Al Assad?

 

STAP 3: REPORTAGE 

researchopdracht: Kies een van de volgende gebeurtenissen uit en zoek zoveel mogelijk informatie. Neem in je logboekverslag mee: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.
1 Hoe is het leven van de Syrische vluchtelingen in Libanon?

2. Vertel over de demonstraties op 15 maart 2011 in Syrië. Waarom demonstreerden de mensen? En wat gebeurde er?

3. Vertel wat je weet van de chemische aanval in Syrië in 2018.

4. Dit jaar, dus in 2024, viel Turkije koerdische plekken in Syrië aan. Wat was het doel en wat kun je verder nog over deze aanval vertellen?