SPANJE

spanje kaart
 
Francisco Franco was een belangrijke generaal en staatsman uit de Spaanse geschiedenis. Hij speelde als generalissimo, zoals zijn alias luidde, een belangrijke rol in de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) en heerste van 1939 tot zijn dood in 1975 als dictator over Spanje.

Franco maakte vooral carrière in de jaren 1930. Het waren onrustige jaren, waarin in Spanje links-radicalen in opstand kwamen. In de nacht van 17 op 18 juli 1936 begon de Spaanse Burgeroorlog doordat generaals in heel het land op strategische punten de macht overnamen. Bewezen is dat Francisco Franco en andere generaals, onder wie José Sanjurjo en Emilio Mola (die in resp. 1936 en 1937 bij vliegtuigongelukken omkwamen), vanuit het buitenland financiële en diplomatieke steun kregen. Monarchisten, conservatieve Spanjaarden, nationalisten en fascisten steunden de rechtse opstandelingen. Hun doel was om te voorkomen dat Spanje afgleed richting (linkse) anarchie.

In Catalonië mislukte de opstand aanvankelijk, en gebieden als Baskenland, de stad Madrid en een groot deel van Zuid-Spanje bleven lang in republikeinse handen. In de chaos vonden allerlei gruwelijkheden plaats. Hierbij hadden Cataloniërs het gemunt op geestelijken, de kerken en alles wat steun betuigde aan de nationalisten, terwijl de nationalisten de vakbondsleden en ieder ander die naar links neigde, aanpakte. In Madrid en andere steden vonden massa-executies plaatsen waarbij enkele duizenden burgers tegelijk geëxecuteerd en (soms nog levend) verbrand werden.

Steun van Mussolini, Hitler en Stalin

Binnen een maand na het begin van de burgeroorlog kreeg Francisco Franco al volop steun van de dictators Benito Mussolini (Italië), Adolf Hitler (Duitsland) en Jozef Stalin (Sovjet-Unie) Deze stuurden vooral militair materieel zoals bommenwerpers en vliegtuigen naar Spanje. Tussen juli en september 1936 dropte Hitler ook nog ruim 20.000 militairen, met name in en rond Sevilla. Verder voerden Duitse en Italiaanse vliegtuigen diverse bombardementen uit, bijvoorbeeld op 26 april 1937 op Guernica in Baskenland. De Spaanse kunstenaar Pablo Picasso (1881-1973) maakte hierover zijn beroemde werk Bombardement op Guernica.

Aan de andere kant steunde de Sovjet-Unie de republikeinen in hun strijd tegen de rechts-nationalisten van Sanjurjo en Franco, onder meer door hen te steunen wapenleveranties, militairen (via de zogenoemde Internationale Brigades) en medische hulpmiddelen. De communisten onder de republikeinen maakten zich echter al snel impopulair bij de overige republikeinen, omdat ze met het Russische materiaal alleen andere communisten wilden helpen. In de laatste maanden van 1938 trok Stalin zijn Internationale Brigades terug en stopte hij met het steunen van de republikeinen.

Van burgeroorlog naar wereldoorlog

Met de inname van Barcelona op 26 januari 1939 en Madrid op 28 maart van dat jaar stortte de republikeinse weerstand in. De nationalisten executeerden in Barcelona in enkele dagen 10.000 mensen zonder proces. Na de inname vluchtten veel inwoners van de stad richting de Pyreneeën.
Op 27 februari 1939 erkenden Groot-Brittannië en Frankrijk de Franco-regering als de wettelijke overheid van Spanje. Op 1 april 1939 claimden de nationalisten de overwinning en kwam de burgeroorlog ten einde. In totaal vonden een geschatte 320.000 mensen de dood tijdens de oorlog, nog los van de 114.000 republikeinen die blijvend vermist waren. Totaal vielen in de oorlog dus naar schatting 434.000 doden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Spanje, hoewel fascistisch, neutraal.

Na de Tweede Wereldoorlog bouwde Franco stapsgewijs zijn dictatuur uit. Tijdens de dictatuur onder Franco in de jaren 1939-1975 verkeerde Spanje vanwege de gebrekkige ‘democratie’ in het land – de oppositie werd op allerlei manieren de kop ingedrukt – in een behoorlijk internationaal isolement. West-Europese landen hielden een Spaanse toetreding tot de NAVO af.

Op 20 november 1975 stierf Francisco Franco op 82-jarige leeftijd. Na zijn dood werd Juan Carlos I op 22 november 1975 officieel uitgeroepen tot koning van Spanje. Tot verbazing van velen, Juan Carlos was een vertrouweling van Franco en door hem aangewezen als opvolger, sloeg deze in zijn regeringsperiode (die tot 2014 duurde) een democratische koers in. In december 1978 nam Spanje een democratische grondwet aan en veranderde vrij snel en geweldloos in een democratisch land. In 1986 trad Spanje toe tot de Europese Gemeenschap, de tegenwoordige Europese Unie.

STAP 2 LANDENRESEARCH 

In deze workshop gaan jullie je in Spanje verdiepen. Hieronder staan verschillende youtube reportages, documentaires en korte films over het land.

2. opdracht: Noteer in jullie logboek de bijzondere feiten die meegenomen moeten worden in jullie filmjournaal en noteer de tijdscodes van de mooie/goede/bruikbare beelden.
 

1. De Spaanse burgeroorlog

3 juni 2020, 8.55 min

In het Interbellum, de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, woedt in Spanje een hevige burgeroorlog. De oorlog vormt een scheidslijn tussen het politieke rechts en links. In 1936 komt generaal Francisco Franco aan de macht en wordt Spanje een dictatuur. De oorlog eist veel doden en nog steeds wordt er niet gesproken over wat er precies met hen gebeurd is.

schooltv, bron is VPRO. Is publieke omroep, wordt als betrouwbaar gezien.

hier de link naar de de pagina met de video

2. De bittere erfenis van de Franco’s dictatuur.

29 mei 2015, 7.45

Spanje worstelt met z’n Franco-verleden. Ondanks veel weerzin bij de autoriteiten bestaat de kans dat er bijna veertig jaar na de dood van de dictator alsnog misdaden van het regime vervolgd gaan worden.
Deze week is een Argentijnse onderzoeksrechter in Spanje om getuigenissen op te tekenen van slachtoffers en nabestaanden. Bijna veertig jaar na zijn dood zijn er nog altijd meer dan honderdduizend Franco-slachtoffers vermist. Ze liggen in massagraven die mondjesmaat onderzocht worden, de laatste jaren pas.

video van Eenvandaag, is publieke omroep. Eenvandaag wordt gezien als betrouwbaar

klik hier om de video te openen

3. DICTATOR: Resten Franco worden verwijderd uit graftombe.

4 augustus 2018, 2 min

Het gaat nu echt gebeuren. De Spaanse regering haalt de resten van oud-dictator Francisco Franco weg uit de Dodenvallei bij Madrid. In het kolossale monument liggen tienduizenden slachtoffers en medestrijders van de generaal. Alleen door Franco weg te halen kan de Dodenvallei ooit een echte verzoeningsplek worden, zo is de gedachte. De verwijdering gebeurt onder flink protest.

Nos Journaal. Betrouwbare bron.

4. 1936 | De Spaanse Burgeroorlog | In Europa (2007/2008)

20 december 2019, 9 min

Er loopt nog steeds een onzichtbare muur door Spanje die voor-en tegenstanders in de burgeroorlog van de jaren dertig van elkaar scheidt. Na de dood van Franco in 1975 werd de officiële politiek: het verleden doodzwijgen. Dat is niet gelukt. Nog steeds weet iedere Spaanse dorpeling feilloos aan welke kant zijn buurman stond. Door heel het land zijn vrijwilligers koortsachtig bezig om de duizenden in massagraven gedumpte familieleden op te graven. De geschiedenis laat zich niet vergeten.

aflevering uit de serie ‘In Europa’ uitgezonden op TV in 2007/2008. VPRO, publieke omroep. Wordt als betrouwbaar gezien

5. Spaanse nabestaanden graven familieleden op: ‘M’n opa moet bij m’n oma liggen’

4 september 2018, 2.15 min

Nog altijd liggen er meer dan 100.000 slachtoffers in massagraven in Salamanca, Spanje. Ze komen uit de tijd van dictator Franco. Nabestaanden zoeken nog altijd naar vermoorde familieleden. En soms met succes, zoals Isabel die haar opa waarschijnlijk heeft gevonden.

RTL Nieuws. Betrouwbaar.

6. Juan Carlos aan de macht in Spanje (1977)

video uit 1977 online gezet 2 juni 2014, 1.30 min

Na de dood van Franco komt koning Juan Carlos aan de macht.
Onder zijn regering de eerste vrije parlementsverkiezingen
welke worden gewonnen door het Democratisch Centrum van
Adolfo Suarez.

video online gezet door Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Betrouwbaar

7. Feature History – Spanish Civil War

12 maart 2017, 10 min

een animatie over de Spaanse burgeroorlog.

Feature History. Maakt veel geschiedenis animatiefilmpjes. Kan niet veel over de bron vinden. dus niet per definitie betrouwbaar.

STAP 3: INTERVIEW

researchopdracht: Kies een van de volgende personen uit en zoek zoveel mogelijk uit over haar/zijn leven, achtergrond, werk, functie en bezigheden. Noteer de gegevens in het logboek.
1. Wie is Franco?

Franco

2. Wie is Federico Garcia Lorca?

Federico Garcia Lorca

3. Wie is Pablo Picasso?

4. Wie is Sybe Dolstra? (man helemaal rechts in beeld)

STAP 3: REPORTAGE

researchopdracht: Kies een van de volgende gebeurtenissen uit en zoek zoveel mogelijk informatie. Neem in je logboekverslag mee: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.
1. In 1937 vond het bombardement op Guernica plaats. Vertel ons alles over dit verwoestende event. 

2. Franco werd in 2019 voor de tweede keer begraven. Waarom vond deze herbegrafenis plaats? 

3. Maak een pakkend bericht over het pact van de vergetelheid of Pacto del Olvido. Wat hield dit in en is het nog steeds geldig?