SAOEDIE-ARABIË

Kaart van Saoedi-Arabië

Het Koninkrijk Saoedi-Arabië

Oprichting van het koninkrijk
Saoedi-Arabië werd in 1932 gesticht door Abdoel Aziz al-Saoed. Hij begon in 1902 met het veroveren van gebieden, te beginnen met de hoofdstad Riyad. Sindsdien wordt het land geregeerd door de koninklijke familie, het Huis van Saoed.

De koninklijke familie is enorm groot, met naar schatting zo’n 5000 leden. Binnen deze familie is er achter de schermen vaak strijd om de macht. Alleen mannelijke leden van de familie kunnen koning worden; prinsessen mogen zich niet bemoeien met staatszaken.

De huidige koning en kroonprins
Sinds 23 januari 2015 is Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed (1935) koning van Saoedi-Arabië. Hij is ook premier, maar vanwege zijn slechte gezondheid heeft hij die taak overgedragen aan kroonprins Mohammad bin Salman al-Saoed. Mohammad bin Salman, die in september 2022 premier werd, is een machtige en controversiële figuur. Hij probeert het land te moderniseren, maar heeft ook een slechte reputatie door mensenrechtenschendingen.

Een absolute monarchie
Saoedi-Arabië is een absolute monarchie, wat betekent dat de koning alle macht heeft en geen verantwoording hoeft af te leggen aan het volk. Het land heeft geen grondwet en wordt volledig geleid door het koningshuis. De koninklijke familie is extreem rijk. Hun totale vermogen wordt geschat op €1,2 biljoen, wat gelijk is aan het vermogen van de 30 rijkste mensen ter wereld samen. Vooral kroonprins Mohammad bin Salman staat bekend om zijn luxe levensstijl.

Olie: De bron van rijkdom
Saoedi-Arabië is een van de grootste olieproducenten ter wereld en heeft de op een na grootste oliereserves. Sinds de ontdekking van olie in 1938 is het land enorm rijk geworden. Hoewel de economie sterk afhankelijk is van olie, probeert kroonprins Mohammad bin Salman te investeren in andere sectoren zoals toerisme en sport om de economie minder kwetsbaar te maken.Saoedi-Arabië is lid van internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, de Arabische Liga en OPEC (Organisatie van olie-exporterende landen).

Mensenrechten en straffen
Saoedi-Arabië heeft een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten. Kritiek op het regime wordt zwaar bestraft met gevangenisstraffen, martelingen of zelfs executies. In 2022 voerde het land 196 executies uit, waaronder op één dag maar liefst 81 mensen.Homoseksualiteit, prostitutie en buitenechtelijke relaties zijn verboden en kunnen leiden tot zware straffen zoals zweepslagen of openbare onthoofding. Mensen kunnen zonder reden of proces worden gearresteerd en slecht behandeld in gevangenissen.

Beperkte rechten voor vrouwen
In Saoedi-Arabië wordt een strenge vorm van islam, het wahhabisme, gevolgd. Mannen en vrouwen worden strikt gescheiden in openbare ruimtes zoals vervoer en restaurants. Vrouwen moeten zich bescheiden kleden en gehoorzamen aan hun voogd (meestal hun man of vader). Hoewel vrouwen sinds kort meer rechten hebben gekregen – zoals autorijden en zelfstandig reizen – blijven ze beperkt in hun vrijheid.

 

STAP 2 LANDENRESEARCH 

In deze workshop gaan jullie je in Saudi-Arabië verdiepen. Hieronder staan verschillende youtube reportages, documentaires en korte films over het land.

2. researchopdracht: Noteer in jullie logboek de bijzondere feiten die meegenomen moeten worden in jullie filmjournaal en noteer de tijdscodes van de mooie/goede/bruikbare beelden.

1. Zo gebruikt Saudi-Arabië sport om imago op te poetsen

25 maart 2023 10.52 minuut

Conservatief Saudi-Arabië probeert zijn imago op te poetsen. Ook door de grootste sporttoernooien binnen te harken. En dus staat het Westen voor een dilemma: moet je zo’n conservatief land wel steunen? En hoe zeg je nee tegen ongekend hoge sportbudgetten?
Toevoeging na publicatie: in de video stellen we per abuis dat Khashoggi in 2017 is omgebracht, dat moet 2018 zijn.

Nieuwsuur is van NOS en NTR (publieke omroepen) Deze omroepen worden gezien als betrouwbaar

2. Death penalty in Saudi Arabia rose by 53%, says report | DW News

6 mei 2023 – 6.21  minuut

Het gebruik van de doodstraf neemt over de hele wereld explosief toe. Volgens Amnesty International bereikte het aantal geëxecuteerde mensen in 2022 het hoogste niveau in vijf jaar.
We zoomen in op de situatie in Saoedi-Arabië met Duaa Dhainy. Ze werkt voor de Europees-Saoedische Organisatie voor de Mensenrechten. Saoedi-Arabië stond op de derde plaats met 196 executies; het totale aantal executies in Saoedi-Arabië is verdrievoudigd. Het rapport vermeldt ook dat in 2022 in Saoedi-Arabië op één dag 81 mensen werden geëxecuteerd.
Amnesty constateerde ook een aanzienlijke toename van het aantal doodvonnissen dat werd uitgevoerd wegens drugsgerelateerde misdaden, wat een schending is van de internationale mensenrechtenwetgeving.

DW news is een programma van DW: een Duitse publieke omroep. Wordt gezien als betrouwbaar

3. The Saudi prince: how dangerous is MBS?

26 augustus 2022       13.57 minuut

Muhammad bin Salman, oftewel MBS – de duizendjarige kroonprins van Saoedi-Arabië – lijkt steeds onoverwinnelijker. Nu de oorlog in Oekraïne de energievoorziening ontwricht, willen de westerse leiders graag zijn olie in handen krijgen. Maar moeten ze zich zorgen maken over de macht van de jonge prins?

The Economist is een invloedrijk Brits tijdschrift en digitale zender. Wordt gezien als betrouwbaar

4. De online politiestaat van Saoedi-Arabië

8 november 2018, 5.45 min

Met hulp van buitenlandse specialisten heeft de Saoedische kroonprins Mohammad Bin Salman een uiterst verfijnd systeem opgezet dat alle Saoedische burgers bespiedt, surveilleert en intimideert.

De Canadese burgerrechtenorganisatie The Citizen Lab ontdekte dat Saoedische activisten in Canada afgeluisterd en bespied worden. De Saoedi maakten daarbij gebruik van hypermoderne software van het Israëlische bedrijf NSO Group. Met die software kunnen ze met behulp van één simpel sms’je de smartphone van een doelwit overnemen en omvormen tot een uiterst effectief spionage-apparaat. (lees verder op de pagina die gelinkt is)

bekijk hier de film

5. Saoedi-Arabië koopt alle topvoetballers op | Sport Studio | Avondshow (S4)

6. Saudi Women, Unveiled

18 maart 2018, 7.41 min

A 60 Minutes team returns from Saudi Arabia and talks about how the society is changing,
especially for women.

programma 60 minutes. Is een erg succesvol programma dat vanaf 1968 verschillende Emmy’s won. Wordt gezien als betrouwbaar

7. Saoedi-Arabië – Zondag met Lubach (S05)

30 oktober 2016, 13.45 min

We drijven handel met Saoedi-Arabië, we vechten samen tegen IS en we sturen onze koning en minister van Buitenlandse Zaken naar de begrafenis van hun koning. Je zou dus kunnen zeggen dat Nederland en Saoedi-Arabië goede vrienden zijn, maar als je hun mensenrechtensituatie  bekijkt komen die opvallend veel overeen met die van IS. Ook hun positie in de VN is frappant. Is onze relatie een vriendschap of zijn we toch slechts handelspartners? Arjen Lubach remixt de actuele week in dertig minuten, laat ondergesneeuwde verhalen smelten en maakt brekend nieuws weer heel.

Lubach is VPRO, Nederlands publieke omroep. Wordt als betrouwbaar gezien, hoewel het amusement is.

8. On Patrol with Saudi Arabia’s Religious Police | Saudi Arabia Uncovered |

30 maart 2016, 2.38 min

They patrol Saudi Arabia’s streets and shopping malls. Their official name is the Committee for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice. This rare footage shows them in action.

Frontline van PBS. PBS is een Amerikaanse publieke omroep. Staat bekend als betrouwbaar.

9. Vrouwen en de Saudi revolutie

10 juli 2018, 7.32 min

Saudi-Arabië is een van de meest conservatiefste landen ter wereld. Maar een sociale revolutie is begonnen. The Economist’s editor, Zanny Minton Beddoes gaat op een road-trip door Riyad om waar te nemen wat een gematigde (minder strenge) Saudi zou betekenen voor de vrouwen, en de rest van de wereld.

The Economist. The Economist is een invloedrijk Brits klassiek liberaal magazine dat wekelijks wordt uitgebracht. Het opinieblad richt zich voor een belangrijk deel op politieke ontwikkelingen op internationaal economisch gebied. Daarnaast brengt het ook algemeen nieuws. Betrouwbaar.

10. Rahaf vluchtte voor haar familie uit Saudi-Arabië

20 februari 2019, 3.55 min

Hoe is het om te vluchten voor je familie en je thuisland achter te laten? Rahaf van 18 uit Saudi-Arabië heeft dat gedaan. En ze is niet de enige: steeds meer vrouwen uit Saudi-Arabië proberen te vluchten. Zij hebben in het land veel minder rechten dan mannen.

NOS is een Nederandse publieke omroep en wordt als betrouwbaar gezien.

 

 

STAP 3: INTERVIEW 

researchopdracht: Kies een van de volgende personen uit en zoek zoveel mogelijk uit over haar/zijn leven, achtergrond, werk, functie en bezigheden. Noteer de gegevens in het logboek.
1. Wie is Jamal-Khashoggi?

Jamal Khashoggi

2. Wie is Loujain Alhathloul?

Loujain Alhathloul

3. Vertelt iets over Mohammed al-Ghamdi.
4. Wie is Raif Badawi?

Raif Badawi

5. Wie is Mohammed bin Salman Al Saud?

Mohammed bin Salman Al Saud

STAP 3: REPORTAGE 

researchopdracht: Kies een van de volgende gebeurtenissen uit en zoek zoveel mogelijk informatie. Neem in je logboekverslag mee: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.
1. Wat kun je vertellen over de aanwezigheid van koning Willem-Alexander bij de rouwplechtigheid van koning Abdullah?

2. Vrouwen mogen sinds juni 2018 autorijden. Maak hierover een topitem.

3. Op het Deeraplein in Riyad vinden openbare executies plaats. Hoe gaat dat in zijn werk en hoe reageert binnen-en buitenland hierop?

4. Kun je iets vertellen over ‘onze stervoetballers’ die in grote getalen naar Saoedi-Arabië vertrekken?