SAOEDIE-ARABIË

Kaart van Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië nu

Het huidige koninkrijk Saoedi-Arabië is in 1932 gesticht. In dat jaar voltooide Abdoel Aziz al Saoed een serie veroveringstochten die in 1902 was begonnen met de inname van de hoofdstad Riyad. Het land wordt sindsdien bestuurd door de leden van het Huis van Saoed, de koninklijke familie van Saoedi-Arabië.
Sinds 23 januari 2015 is Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed (1935) de koning van Saoedi-Arabië. Daarmee was hij tevens premier van het land. Maar vanwege zijn broze gezondheid stond hij zijn premierschap af aan kroonprins Mohammad Mohammad bin Salman al-Saoed. De 38-jarige prins werd op 27 september 2022 benoemd tot premier van Saoedi-Arabië.                   

De koninklijke familie is erg uitgebreid, het wordt geschat op zo’n 5000 leden. Binnen deze Saoedische clan woedt achter de schermen een doorlopende strijd om de macht. Maar alleen mannelijke leden van het koningshuis in aanmerking voor het koningschap. De prinsessen mogen zich niet met staatszaken bemoeien.

absolute monarchie             

Het Saoedische koningshuis is een absolute monarchie. Er is géén grondwet. Het koningshuis hoeft geen enkele verantwoording af te leggen aan het volk. Het totale vermogen van de Saoedische koninklijke familie wordt geschat op €1,2 biljoen. Dit is evenveel vermogen als de 30 rijkste mensen ter wereld bij elkaar opgeteld. De hele familie staat erom bekend dat ze uitbundig leven, maar de kroonprins Mohammed bin Salman is de meest uitbundige van allemaal.

extreem rijk door olie

Saudi-Arabië is een van de grootste olieproducerende landen ter wereld. Het heeft de op een na grootste oliereserve ter wereld. Sinds de ontdekking van olie in 1938 groeide het land uit tot de grootste olieproducent ter wereld. De economie is ontwikkeld, maar weinig gediversifieerd. Saoedi-Arabië is aangesloten bij de Verenigde Naties, de Arabische Liga, de Organisatie voor Islamitische Samenwerking en de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC)

weinig mensenrechten en vrouwenrechten

Saoedi-Arabië heeft een grillige reputatie op het gebied van mensenrechten. Kritiek op het regime wordt zwaar bestraft, onder meer met executies en lijfstraffen. Saoedi’s kunnen zonder reden of proces worden gearresteerd en vastgehouden. In gevangenissen worden mensen slecht behandeld en gemarteld. Prostitutie, homoseksualiteit en buitenechtelijke relaties zijn ten strengste verboden. Het niet naleven van de plaatselijke wetgeving kan ernstige gevolgen hebben. Homoseksuele activiteiten worden in Saoedi-Arabië bestraft met zweepslagen of de doodstraf, door openbare onthoofding.

Het land staat bekend om het grote gebrek aan vrouwenrechten. In Saudi-Arabië wordt een strikte vorm van de islam, het wahhabisme beoefend. Deze godsdienst met zijn strenge regels vereist een strikte scheiding tussen mannen en vrouwen, tenzij je getrouwd bent familie van elkaar. Zo worden mannen en vrouwen gescheiden in het openbaar vervoer, bij de ingang van gebouwen en mogen ze in restaurants niet samen zitten. Hand in hand lopen of kussen in het openbaar is écht onaanvaardbaar.

Vrouwen moeten zich bescheiden kleden en moeten hun voogden gehoorzamen. Je bent als vrouw niet langer verplicht hoeven niet langer de abaya of hoofddoek te dragen, maar het is veiliger om het toch te doen.

Gelukkig zijn enkele van de zeer strenge regels de laatste jaren gewijzigd of opgeheven. Zo mogen vrouwen in Saoedi-Arabië sinds 2019 zelf een paspoort aanvragen en zelfstandig reizen naar het buitenland, zonder toestemming van hun man of voogd. En mogen ze ein-de-lijk zelf autorijden. Ook mogen ze sinds 2015 stemmen of verkozen worden.

 

STAP 2 LANDENRESEARCH 

In deze workshop gaan jullie je in Saudi-Arabië verdiepen. Hieronder staan verschillende youtube reportages, documentaires en korte films over het land.

2. researchopdracht: Noteer in jullie logboek de bijzondere feiten die meegenomen moeten worden in jullie filmjournaal en noteer de tijdscodes van de mooie/goede/bruikbare beelden.

 

1. De online politiestaat van Saoedi-Arabië

8 november 2018, 5.45 min

Met hulp van buitenlandse specialisten heeft de Saoedische kroonprins Mohammad Bin Salman een uiterst verfijnd systeem opgezet dat alle Saoedische burgers bespiedt, surveilleert en intimideert.

De Canadese burgerrechtenorganisatie The Citizen Lab ontdekte dat Saoedische activisten in Canada afgeluisterd en bespied worden. De Saoedi maakten daarbij gebruik van hypermoderne software van het Israëlische bedrijf NSO Group. Met die software kunnen ze met behulp van één simpel sms’je de smartphone van een doelwit overnemen en omvormen tot een uiterst effectief spionage-apparaat. (lees verder op de pagina die gelinkt is)

klik hier voor de pagina met de film 

2. Saoedi-Arabië koopt alle topvoetballers op | Sport Studio | Avondshow (S4)

3. Saudi Women, Unveiled

18 maart 2018, 7.41 min

A 60 Minutes team returns from Saudi Arabia and talks about how the society is changing,
especially for women.

programma 60 minutes. Is een erg succesvol programma dat vanaf 1968 verschillende Emmy’s won. Wordt gezien als betrouwbaar

4. Death penalty in Saudi Arabia rose by 53%, says report | DW News

6 mei 2023 – 9 minuut

5. Saoedi-Arabië – Zondag met Lubach (S05)

30 oktober 2016, 13.45 min

We drijven handel met Saoedi-Arabië, we vechten samen tegen IS en we sturen onze koning en minister van Buitenlandse Zaken naar de begrafenis van hun koning. Je zou dus kunnen zeggen dat Nederland en Saoedi-Arabië goede vrienden zijn, maar als je hun mensenrechtensituatie  bekijkt komen die opvallend veel overeen met die van IS. Ook hun positie in de VN is frappant. Is onze relatie een vriendschap of zijn we toch slechts handelspartners? Arjen Lubach remixt de actuele week in dertig minuten, laat ondergesneeuwde verhalen smelten en maakt brekend nieuws weer heel.

Lubach is VPRO, Nederlands publieke omroep. Wordt als betrouwbaar gezien, hoewel het amusement is.

6. On Patrol with Saudi Arabia’s Religious Police | Saudi Arabia Uncovered |

30 maart 2016, 2.38 min

They patrol Saudi Arabia’s streets and shopping malls. Their official name is the Committee for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice. This rare footage shows them in action.

Frontline van PBS. PBS is een Amerikaanse publieke omroep. Staat bekend als betrouwbaar.

7. Vrouwen en de Saudi revolutie

10 juli 2018, 7.32 min

Saudi-Arabië is een van de meest conservatiefste landen ter wereld. Maar een sociale revolutie is begonnen. The Economist’s editor, Zanny Minton Beddoes gaat op een road-trip door Riyad om waar te nemen wat een gematigde (minder strenge) Saudi zou betekenen voor de vrouwen, en de rest van de wereld.

The Economist. The Economist is een invloedrijk Brits klassiek liberaal magazine dat wekelijks wordt uitgebracht. Het opinieblad richt zich voor een belangrijk deel op politieke ontwikkelingen op internationaal economisch gebied. Daarnaast brengt het ook algemeen nieuws. Betrouwbaar.

8. Hoe staat het met vrouwenrechten in Saudi-Arabië?

20 februari 2020, 7.45 min

Sinds eind 2019 kan je als Belg met een toeristenvisum naar Saudi-Arabië reizen. Betekent dat ook dat je als westerse vrouw overal zorgeloos kan flaneren? En hoe zit het met de bewegingsruimte van Saudische vrouwen?
Een reportage van Débora Votquenne en Bjorn Van Laere voor Terzake.

Terzake van VRT. VRT is een Belgische publieke omroep en wordt als betrouwbaar gezien.

 

STAP 3: INTERVIEW 

researchopdracht: Kies een van de volgende personen uit en zoek zoveel mogelijk uit over haar/zijn leven, achtergrond, werk, functie en bezigheden. Noteer de gegevens in het logboek.
1. Wie is Jamal-Khashoggi?

Jamal Khashoggi

2. Wie is Loujain Alhathloul?

Loujain Alhathloul

3. Vertelt iets over Mohammed al-Ghamdi.
4. Wie is Raif Badawi?

Raif Badawi

5. Wie is Mohammed bin Salman Al Saud?

Mohammed bin Salman Al Saud

STAP 3: REPORTAGE 

researchopdracht: Kies een van de volgende gebeurtenissen uit en zoek zoveel mogelijk informatie. Neem in je logboekverslag mee: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.
1. Wat kun je vertellen over de aanwezigheid van koning Willem-Alexander bij de rouwplechtigheid van koning Abdullah?

2. Vrouwen mogen sinds juni 2018 autorijden. Maak hierover een topitem.

3. Op het Deeraplein in Riyad vinden openbare executies plaats. Hoe gaat dat in zijn werk en hoe reageert binnen-en buitenland hierop?

4. Kun je iets vertellen over ‘onze stervoetballers’ die in grote getalen naar Saoedi-Arabië vertrekken?