Saoedi-Arabië

Kaart van Saoedi-Arabië
 
Saoedi-Arabië is een koninkrijk. Het huidige Saoedi-Arabië is relatief jong, het is in 1932 gesticht. Het wordt bestuurd door de leden van het Huis van Saoed, de koninklijke familie van Saoedi-Arabië. Sinds 23 januari 2015 is Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed (1935) de koning van Saoedi-Arabië. Hij heeft zowel de functie van staatshoofd als premier. In Saoedi-Arabië komen alleen mannelijke leden van het koningshuis in aanmerking voor het koningschap; de prinsessen bemoeien zich in het geheel niet met staatszaken. De koninklijke familie wordt geschat op zo’n 5000 leden. Binnen deze  Saoedische clan woedt achter de schermen een doorlopende strijd om de macht.
Het Saoedische koningshuis is een absolute monarchie en regeert dus zonder grondwet. Het koningshuis hoeft geen enkele verantwoording af te leggen aan het volk. Het binnenkomende oliegeld gaat rechtstreeks naar deze Saoedische familie.
mensenrechten en vrouwenrechten

In Saoedi-Arabië worden de mensenrechten regelmatig geschonden. Saoedi’s kunnen zonder reden of proces worden gearresteerd en vastgehouden. In gevangenissen worden mensen slecht behandeld en gemarteld.
Vrouwen zijn zeer beperkt in hun bewegingsvrijheid. Ze kunnen niet zonder begeleiding van een mannelijk familielid de straat op. Ze zijn ook verplicht een hoofddoek te dragen en het gehele lichaam te bedekken. Daarnaast mochten ze tot 2017 geen rijbewijs aanvragen en dus ook niet autorijden, Saoedi-Arabië was daarmee het laatste land ter wereld dat dat verbood. In grote steden als Riyad en Djedda mogen vrouwen ook geen gebruik maken van het openbaar vervoer. Het is vrouwen niet toegestaan zelfstandig officiële transacties en grote aankopen te doen. Ook in restaurants dienen vrouwen apart te gaan zitten. De vrouwenafdelingen zijn vaak van een mindere kwaliteit. Ook westerse restaurants als McDonald’s hebben aparte ruimten voor mannen en vrouwen. Vrouwen hadden tot 2013 geen eigen identiteitskaart. Ze waren geregistreerd op het identiteitsbewijs van hun vader of echtgenoot. Vanaf 2013 hebben vrouwen wel een identiteitskaart, maar hebben toestemming van hun vader of echtgenoot nodig om te reizen. Mannen mogen meerdere vrouwen hebben, andersom niet. Er is geen minimumleeftijd om te huwen. De religieuze autoriteiten geven 9 jaar voor een meisje en 15 jaar voor een jongen aan als minimumleeftijd. Sinds 2013 mogen vrouwen fietsen, zolang ze maar zijn vergezeld door een mannelijk familielid en ‘volledig eerbaar gekleed’ zijn.

Tot nu toe mogen vrouwen niet stemmen of verkozen worden. Door koning Abdoellah zijn in september 2011 toezeggingen gedaan dat dit bij de verkiezingen van 2015 zal veranderen. Deze scherpe scheiding tussen mannen en vrouwen wordt Purdah genoemd. Deze scheiding wordt door mensenrechtenorganisaties ook wel als apartheid aangeduid.

Op afvalligheid van de islam staat de doodstraf. In februari 2012 twitterde de 23-jarige Hamsa Kashgari kritisch over de profeet Mohammed. Na bedreigingen op oproepen hem de doodstraf op te leggen vluchtte hij vergeefs het land uit, want hij werd op grond van een internationaal arrestatiebevel direct aangehouden en uitgeleverd door Maleisië. Na internationale druk werd hij uiteindelijk in oktober 2013 vrijgelaten, nadat hij echter wel zonder formele aanklacht anderhalf jaar was vastgehouden.

Tot 2004 werden joden geweerd uit Saoedi-Arabië. Bezoekers van Saoedi-Arabië mogen geen stempel van een bezoek aan Israël in hun paspoort hebben staan. Israëlische staatsburgers hebben ook geen toegang tot het land. Homoseksuele activiteiten worden in Saoedi-Arabië bestraft met zweepslagen of de doodstraf (door openbare onthoofding).

 

STAP 2 LANDENRESEARCH 

In deze workshop gaan jullie je in Saudi-Arabië verdiepen. Hieronder staan verschillende youtube reportages, documentaires en korte films over het land.

2. researchopdracht: Noteer in jullie logboek de bijzondere feiten die meegenomen moeten worden in jullie filmjournaal en noteer de tijdscodes van de mooie/goede/bruikbare beelden.

 

1. De online politiestaat van Saoedi-Arabië

8 november 2018, 5.45 min

Met hulp van buitenlandse specialisten heeft de Saoedische kroonprins Mohammad Bin Salman een uiterst verfijnd systeem opgezet dat alle Saoedische burgers bespiedt, surveilleert en intimideert.

De Canadese burgerrechtenorganisatie The Citizen Lab ontdekte dat Saoedische activisten in Canada afgeluisterd en bespied worden. De Saoedi maakten daarbij gebruik van hypermoderne software van het Israëlische bedrijf NSO Group. Met die software kunnen ze met behulp van één simpel sms’je de smartphone van een doelwit overnemen en omvormen tot een uiterst effectief spionage-apparaat. (lees verder op de pagina die gelinkt is)

klik hier voor de pagina met de film 

2. Allies or enemies? Why the US won’t stop supporting Saudi Arabia.

20 april 2021, 11 min

Saudi Arabia and the United States appear to have little in common. One is a democracy, the other an autocratic monarchy. One has individual rights enshrined in its constitution, the other just recently allowed women to drive. One is majority Christian, the other Muslim. Yet despite these fundamental differences, the countries are deeply connected.
Adding depth to their common desire to rein in Iranian influence, Saudi Arabia and the United States have a significant history. When Joe Biden was running for President of the United States, he promised to be tough on Saudi Arabia. He vowed to make Crown Prince Mohammed bin Salman “pay” for the murder of US based journalist Jamal Khashoggi, and that we would not longer supply weapons for his the war in Yemen. Now that Biden is in charge at the White House, his administration has taken a different tone. But why is taking harsher measures against the Saudis so much more difficult than making a campaign promise?

DW News: DW is een Duitse publieke omroep, staat als betrouwbaar bekend

3. Saudi Women, Unveiled

18 maart 2018, 7.41 min

A 60 Minutes team returns from Saudi Arabia and talks about how the society is changing,
especially for women.

programma 60 minutes. Is een erg succesvol programma dat vanaf 1968 verschillende Emmy’s won. Wordt gezien als betrouwbaar

4. Saoedi-Arabië – Zondag met Lubach (S05)

30 oktober 2016, 13.45 min

We drijven handel met Saoedi-Arabië, we vechten samen tegen IS en we sturen onze koning en minister van Buitenlandse Zaken naar de begrafenis van hun koning. Je zou dus kunnen zeggen dat Nederland en Saoedi-Arabië goede vrienden zijn, maar als je hun mensenrechtensituatie  bekijkt komen die opvallend veel overeen met die van IS. Ook hun positie in de VN is frappant. Is onze relatie een vriendschap of zijn we toch slechts handelspartners? Arjen Lubach remixt de actuele week in dertig minuten, laat ondergesneeuwde verhalen smelten en maakt brekend nieuws weer heel.

Lubach is VPRO, Nederlands publieke omroep. Wordt als betrouwbaar gezien, hoewel het amusement is.

5. On Patrol with Saudi Arabia’s Religious Police | Saudi Arabia Uncovered |

30 maart 2016, 2.38 min

They patrol Saudi Arabia’s streets and shopping malls. Their official name is the Committee for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice. This rare footage shows them in action.

Frontline van PBS. PBS is een Amerikaanse publieke omroep. Staat bekend als betrouwbaar.

6. Vrouwen en de Saudi revolutie

10 juli 2018, 7.32 min

Saudi-Arabië is een van de meest conservatiefste landen ter wereld. Maar een sociale revolutie is begonnen. The Economist’s editor, Zanny Minton Beddoes gaat op een road-trip door Riyad om waar te nemen wat een gematigde (minder strenge) Saudi zou betekenen voor de vrouwen, en de rest van de wereld.

The Economist. The Economist is een invloedrijk Brits klassiek liberaal magazine dat wekelijks wordt uitgebracht. Het opinieblad richt zich voor een belangrijk deel op politieke ontwikkelingen op internationaal economisch gebied. Daarnaast brengt het ook algemeen nieuws. Betrouwbaar.

7. Hoe staat het met vrouwenrechten in Saudi-Arabië?

20 februari 2020, 7.45 min

Sinds eind 2019 kan je als Belg met een toeristenvisum naar Saudi-Arabië reizen. Betekent dat ook dat je als westerse vrouw overal zorgeloos kan flaneren? En hoe zit het met de bewegingsruimte van Saudische vrouwen?
Een reportage van Débora Votquenne en Bjorn Van Laere voor Terzake.

Terzake van VRT. VRT is een Belgische publieke omroep en wordt als betrouwbaar gezien.

 

STAP 3 PROPAGANDA 

Klassikaal bekijken we een korte film over propaganda.

 

 Verschillende shots en camerastandpunten 
totaalshots

Kim jung-un in totaalshot

Mohammad bin Salman al-Saoed

China's President Xi Jinping

mediumshots

 
 
close-ups

Aleksander Loekasjenko

Mugabe closeup

kikvorsperspectief

khadaffi

Het vogelperspectief wordt zelden gebruikt bij propaganda van dictators. Wel wanneer ze een grote massa mensen willen laten zien. 

3. filmopdracht: per groepje maken jullie een one-taker van 1 minuut waarin jullie jullie dictator ophemelen of afbreken

 

STAP 4 INTERVIEW/REPORTAGE 

ter inspiratie bekijken we deze uitzending

ZONDAG MET LUBACH (S07)

Lubach is VPRO, Nederlands publieke omroep. Wordt als betrouwbaar gezien, hoewel het amusement is.

4. researchopdracht: Kies een van de volgende personen uit en zoek zoveel mogelijk uit over haar/zijn leven, achtergrond, werk, functie en bezigheden. Noteer de gegevens in het logboek.
 
Wie is Jamal-Khashoggi?

Jamal Khashoggi

Wie is Loujain Alhathloul?

Loujain Alhathloul

Wie is Raif Badawi?

Raif Badawi

Wie is Mohammed bin Salman Al Saud?

Mohammed bin Salman Al Saud

5. researchopdracht: Kies een van de volgende gebeurtenissen uit en zoek zoveel mogelijk informatie. Neem in je logboekverslag mee: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.
 
Wat kun je vertellen over de aanwezigheid van koning Willem-Alexander bij de rouwplechtigheid van koning Abdullah?

Vrouwen mogen sinds juni 2018 autorijden. Maak hierover een topitem.

Op het Deeraplein in Riyad vinden openbare executies plaats. Hoe gaat dat in zijn werk en hoe reageert binnen-en buitenland hierop?