RUSLAND

de-huidige-kaart-van-rusland

Rusland is een land dat geografisch gedeeltelijk gelegen is in Europa (Europees Rusland) en gedeeltelijk in Azië. Moskou is de grootste stad, de hoofdstad en het economisch hart van Rusland. Hier zetelt de regering.
Met zijn oppervlakte van 17.098.246 km² is Rusland het grootste land ter wereld. Rusland deelt zijn grenzen met de volgende veertien landen (tegen de klok in van noordwest naar zuidoost): Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Kazachstan, China, Mongolië en Noord-Korea. Qua inwonertal is Rusland het negende land ter wereld. Rusland telde in 2021 ongeveer 143,4 miljoen inwoners.

De Sovjet-Unie
Rusland in uitgebreide vorm heette vroeger De Sovjet-Unie of USSR. Deze staat werd in 1922 opgericht na de ondergang van het Russische Keizerrijk, na de revolutie in 1917. Er ontstond een machtsstrijd die door bolsjewieken werd gewonnen, wat  leidde tot de oprichting van de Sovjet-Unie.

koude oorlog

De Sovjet-Unie en het Westen leefden lang in onmin ook wel de koude oorlog genoemd. Amerika en de Sovjet-Unie waren verwikkeld in een nucleaire machtsstrijd die door verdragen in toom werd gehouden.

Het ging eigenlijk nooit echt goed binnen de Sovjet-Unie. De economie kwam niet op gang waardoor er weinig welvaart was. Eind jaren 80 begonnen burgers zich steeds weer tegen de politiek af te zetten. Dit heeft ertoe geleid dat de Sovjet-Unie steeds meer uit elkaar viel. Rusland ging in afgeslankt vorm verder.

Poetin
Al een flink aantal jaren is Poetin president. Poetin heeft een achtergrond in de KGB, het ooit zo machtige en gevreesd politiek en militair inlichtingen- en veiligheidsapparaat. In 199 was hij een paar maanden premier in de regering van Boris Jeltsin. Als eerste minister won hij het respect van de Russische bevolking door zijn handelen tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in de Russische deelstaat Tsjetsjenië. Toen Jeltsin op 31 december 1999 aftrad, werd Poetin president van de Russische Federatie. Poetin zette de strijd in Tsjetsjenië voort met als gevolg de verwoesting van steden en dorpen en een groot aantal doden en gewonden.

Door allerlei trucjes en nepverkiezingen wist Poetin doorlopend aan de macht te blijven en ook steeds meer macht naar zich toe te trekken.

Sinds 2000 streeft Poetin weer naar een nieuw machtig Rusland. Hij doet er alles aan om de oude Sovjet-Unielanden weer aan Rusland toe te voegen. Zo is hij in 2014 is de Krim binnengevallen. De Krim is een schiereiland dat oorspronkelijk bij Oekraïne hoort. Ondanks dat Rusland de Krimp bezet houdt erkennen de VN-lidstaten dit deel nog steeds als Oekraïense grondgebied.

bezettingsoorlog
In 2022 valt Rusland Oekraïne binnen. Dit keer komt de Westerse wereld echt in opstand. Zowel Amerika en Europa leveren verdedigingswapens. Deze bezettingsoorlog is nog steeds gaande. Poetin wordt niet langer gezien als iemand waarmee men onderhandelen kan. De vergelijking met Hitler wordt vaak gemaakt.

Censuur
De mediavrijheid in Rusland staat al heel lang onder druk. Voorheen richtte deze zich op bepaalde gevoelige thema’s en specifieke media en journalisten, nu is er sprake van volledige censuur. Alle onafhankelijke media zijn opgedoekt of hun websites zijn geblokkeerd. De meeste onafhankelijke journalisten en buitenlandse correspondenten zijn het land uit. Vooral het laatste jaar zag ze een enorme versnelling. Heb je kritiek op het beleid van Poetin of ben je tegen de oorlog word je zonder eerlijke rechtspraak de bak in gegooid. 

 

 

 

STAP 2 LANDENRESEARCH 

In deze workshop gaan jullie je in Rusland verdiepen. Hieronder staan verschillende youtube reportages, documentaires en korte films over het land.

2. researchopdracht: Noteer in jullie logboek de bijzondere feiten die meegenomen moeten worden in jullie filmjournaal en noteer de tijdscodes van de mooie/goede/bruikbare beelden.

1. Zo krijgen Russen de oorlog te zien

5 maart 2022-  9 minuut

Veel Russen horen weinig van de invasie in Oekraïne. Ze weten amper dat er een grote oorlog aan de gang is. Hen wordt voorgehouden dat er een “beperkte militaire operatie” is. Hoe wordt er in Rusland naar het conflict gekeken? We bekijken hoe de Russische bevolking wordt geïnformeerd door de verschillende Russische televisiezenders.

bron: nieuwsuur. Nieuwsuur is van de publieke omroep en wordt als betrouwbaar gezien.

2. Zo zorgt het Kremlin ervoor dat Poetin Russische verkiezingen wint

15 maart 2024 2.05 minuut

3. Fact check: How to see through Russia’s war propaganda | DW News

3 september 2022- 8 min

Al meer dan zes maanden voert Rusland oorlog tegen Oekraïne, niet alleen met soldaten en kogels, maar ook in de media – met vervalsingen, desinformatie en een breed gedragen propagandastrategie. Wij laten zien wat erachter zit..

bron: DW news. DW is een Duitse publieke omroep. Staat bekend als betrouwbaar

4. De Sovjet-Unie: wat was dat ook alweer?

29 december 2016

Precies 25 jaar geleden werd de rode vlag met hamer en sikkel neergehaald boven het Kremlin. Het was het definitieve einde van de Sovjet-Unie. Maar wat was de Sovjet-Unie ook alweer? Een klein geschiedenislesje.

bron: de Volkskrant. Staat bekend als betrouwbaar

5. Dit gebeurt er als je Poetin tegenspreekt.

9 januari 2021- 9.23 min

In Rusland wordt de ene na de andere oppositieleider opgepakt. Ook Armen, van het studentenblad Doxa, zit vast nadat hij een oproep deed voor de vrijheid van meningsuiting. Waar komt die harde Russische aanpak vandaan?

bron: NOS op 3. NOS is een publieke omroep, wordt als betrouwbaar gezien. 

6. Heftige verhalen uit een Russische martelgevangenis

6 november 2021 – 11.11 min

LET OP: Deze video bevat schokkende beelden.

Gruwelijke beelden zijn het, van mishandeling, afpersing en verkrachting. De Wit-Russische Sergej Saveljev smokkelde een harde schijf met honderden uren materiaal uit een Russische martelgevangenis naar het buitenland – met gevaar voor eigen leven.

Nieuwsuur zocht hem op in Frankrijk, waar hij naartoe vluchtte, en sprak ook met andere ex-gevangenen in Rusland. We doken dieper in hun verhalen en spraken onder meer een Russische advocate, bij wie steeds meer oud-gedetineerden aankloppen. Zij schetsen samen een – op z’n zachtst gezegd – schokkend beeld van een angstaanjagend systeem waarin gevangenen stelselmatig worden mishandeld.

bron: Nieuwsuur: Nieuwsuur is van NOS en NTR, dat zijn publieke omroepen. Staan bekend als betrouwbaar.

7. How democratic are Russian elections? – BBC News

15 september 2021- 7.18 min

In Russia, ahead of this week’s parliamentary and local elections, many opposition candidates have been prevented from running, and some even forced to flee. The authorities insist the vote will be free and fair and deny claims it will be rigged in favour of the ruling party United Russia.

bron: BBC News. BBC is een Britse publieke omroep, wordt als betrouwbaar gezien.

8. Ukraine War: How Russia ‘stole’ Ukrainian children.

17 maart 2023, 3.07 minuut

The International Criminal Court has issued an arrest warrant for Russian president Vladimir Putin over alleged war crimes in Ukraine.The court said the move was in relation to claims Moscow deported Ukrainian children to Russia after the invasion of its neighbour. Ukraine has been claiming for months that Russia had a formal state-sponsored plan to effectively steal Ukrainian children, take them to Russia and turn them against their own countries. Families and groups involved in those alleged deportations spoke to Sky’s chief correspondent Stuart Ramsay.

9. Poetins referendum in Oekraïne | De Avondshow met Arjen Lubach (S2)

21 september 2021- 4.31 min

Poetin heeft de mobilisatie afgekondigd en wil een referendum houden in Oekraïne. Maar een referendum houden in een ander land, dat kunnen wij ook. Kijk naar deze grappige korte film. 

bron: De Avondshow met Arjen Lubach is VPRO. VPRO is een publieke omroep. Wordt als betrouwbaar gezien.

10. Waarom is déze dag zo belangrijk voor Poetin?

7 mei 2022- 11.39 min

Rusland viert de overwinning op de nazi’s ieder jaar groots. Maar dit jaar kijkt de wereld gespannen toe door de oorlog in Oekraïne. Waarom betekent 9 mei zoveel voor de Rusland en Poetin?? En wat heeft de overwinning op nazi-Duitsland in 1945 te maken met de oorlog die Rusland nu tegen Oekraïne voert? NOS op 3 legt het uit.

Correctie: rond 00.06, 00.52 en 3.57 zeggen we ‘het Russische Rode Leger’ of ‘de Russen’ waar we de Sovjet-Unie bedoelen. Dat is historisch gezien natuurlijk niet correct.

bron: NOS op 3. NOS is een publieke omroep. Wordt als betrouwbaar gezien.

11. Poetins échte inner circle

23 april 2022- 11.24 minuut

Al twee maanden is het oorlog in Europa, en al net zo lang zijn sancties van kracht tegen rijke Russen. Maar worden wel de juiste mensen geraakt? NOSop3 legt uit.

Voor deze video werkten we samen met Helga Salemon, Rusland-onderzoeker bij The Hague Centre for Strategic Studies en met Niels Drost, onderzoeker bij het Clingendael Instituut.

bron: NOSop 3. NOS is een publieke omroep. Wordt als betrouwbaar gezien. 

STAP 3: INTERVIEW 

researchopdracht: Kies een van de volgende personen uit en zoek zoveel mogelijk uit over haar/zijn leven, achtergrond, werk, functie en bezigheden. Noteer de gegevens in het logboek.
1. Wie is Poetin?

2.Wie is Marina Ovsjannikova?

3.Wie is Navalny?

4.Vertel iets over Yevgeni Prigozjin en Wagner.

5.Wie is/zijn Pussy Riot?

STAP 3: REPORTAGE 

researchopdracht: Kies een van de volgende gebeurtenissen uit en zoek zoveel mogelijk informatie. Neem in je logboekverslag mee: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.
1.Wat gebeurde er naar aanleiding van 11 juni 2013 wet in Rusland?

2.Wat gebeurde er tijdens de annexatie van de Krim?
3. Ga in op de slag om Bachmoet.

4.Vertel iets over de vergiftiging van Sergej en Joelia Skripal.