Noord- Korea

Noord en Zuid Korea
 
Noord-Korea, officieel de Democratische Volksrepubliek Korea is een land op het Koreaans Schiereiland in Oost-Azië dat grenst aan de landen China, Rusland en Zuid-Korea en aan de Gele Zee en de Japanse Zee. Noord-Korea heeft een bevolking van 25,6 miljoen (2020) mensen. De hoofdstad is Pyongyang. Sinds 1948 is er in Noord- Korea een totalitaire dictatuur.

Het Koreaans Schiereiland was bijna duizend jaar verenigd en onafhankelijk – toen het begin 20e eeuw door Japan werd bezet. Na de Japanse overgave in 1945 werd Korea in tweeën gedeeld. Pogingen het land te herenigen mislukten, waarop in 1948 de Democratische Volksrepubliek Korea het licht zag. De Koreaanse Oorlog (1950-1953) eindigde door tussenkomst van de Verenigde Naties in een wapenstilstand. Op de grens met het zuiden werd daarna een zwaarbewaakte gedemilitariseerde zone opgericht.

Noord-Korea is een totalitaire dictatuur waarin de macht ligt bij de Koreaanse Arbeiderspartij en de Kim-dynastie die het land sinds de oprichting regeert. De politiek leider is Kim Jong-un, de kleinzoon van oprichter Kim Il-sung, die als eeuwig president nog steeds vereerd wordt. Juche, de staatsideologie, stelt het streven naar zelfvoorzienendheid centraal. De economie wordt gedomineerd door staatsbedrijven en de landbouw is gecollectiviseerd. Volgens internationale organisaties en gevluchte inwoners maakt het regime zich veelvuldig schuldig aan het organiseren van schijnverkiezingen, mensenrechtenschendingen en het bestaan van concentratiekampen.

Noord-Korea is grotendeels afgeschermd van de buitenwereld, al is het wel lid van de Verenigde Naties. Niemand mag zomaar in/uit het land. China is met afstand de grootste handelspartner. Vanwege het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma is het land onderworpen aan internationale sancties.

STAP 2 LANDENRESEARCH 

In deze workshop gaan jullie je in Noord-Korea verdiepen. Hieronder staan verschillende youtube reportages, documentaires en korte films over het land.

2. opdracht: Noteer in jullie logboek de bijzondere feiten die meegenomen moeten worden in jullie filmjournaal en noteer de tijdscodes van de mooie/goede/bruikbare beelden.

 

1. Twee Korea’s, maar hoezo?

9 januari 2018, 3 min

Waarom is Korea- Noord en Zuid ooit in 2-en gedeeld? In deze uitzending van NOS op 3 wordt dit helder uitgelegd. 

video van NOS, wordt als betrouwbaar gezien

2. North Korea’s Slow Motion Military – North Korea parade in Slow Motion

2010, 3 min

The Hermit Kingdom allowed international media to watch its largest ever military parade – part of the campaign to establish Kim Jong-il’s youngest son as the leader-in-waiting. Video by Dan Chung and Tania Branigan.

video van The Guardian. Wordt gezien als een kwaliteitsmedium, met een langdurige goede reputatie. Liberaal, linkse signatuur.

3. Zo ontsnap je uit Noord-Korea (als je geluk hebt)

24 november 2017, 1.17 min

Een Noord-Koreaanse militair rende voor z’n leven en kwam met schotwonden over de grens. Maar welke opties heeft de gewone Noord-Koreaan als hij of zij wil overlopen?

video van de NOSop3. betrouwbaar medium

4. Exclusieve beelden Noord Korea! (Het leven in Noord-Korea)

2014, 17 min

geplaatst door Daily smile in 2017. Dit was een brandpunt uitzending voor de KRO in 2014 (vreemd want toen was de KRO al KRO/NCRV) Ondanks het feit dat het een brandpunt documentaire is, is Daily Smile een onbekend dus niet per definitie betrouwbare bron.

5. Het leven zoals het is in Noord-Korea, deel 1 | Terzake (2014)

27 november 2018 geplaatst, video uit 2014, 9 min

Het communistische Noord-Korea is een gesloten land. Maar in 2014 kreeg Terzake-journalist Stef Meerbergen exclusief toegang tot het land. Het resultaat is een driedelige reportagereeks. In het eerste deel focust Stef op het dagelijkse leven in de hoofdstad Pyongyang.

Terzake is van de VRT, een Belgische publieke omroep
die als betrouwbaar wordt gezien

6. Hoe gevaarlijk is Noord-Korea?

23 april 2017, 5.30 min

Grote militaire parades, rakettesten en dreigende taal. De laatste tijd is er veel nieuws over het Aziatische land Noord-Korea. Soms gaat het zelfs over oorlog in dat gebied. Hoe komt dat zo? En hoe gevaarlijk is het land nou eigenlijk?

zapp weekjournaal. Publieke omroep,  betrouwbare nieuwsbron

7. Kinderen in Noord-Korea houden van hun leiders

Oktober 2015, 6 min

Verslaggeefster Marieke de Vries mocht naar Noord-Korea. Dat is heel bijzonder. Je komt het land normaal gesproken niet in, maar als inwoner van Noord-Korea kom je het land ook nooit uit. Eén leider heeft daar alle macht in handen.

jeugdjournaal is van de publieke omroep, wordt als betrouwbaar gezien

8. TOP 10 RAARSTE WETTEN IN NOORD KOREA!

8 augustus 2020, 11.30 min

Om er voor te zorgen dat de Noord-Koreaanse burgers niet in opstand komen, gelden er in Noord-Korea strenge wetten. Sommige van deze regels zullen je gegarandeerd versteld laten staan. Wij hebben speciaal voor jou de top 10 raarste wetten in Noord-Korea op een rijtje gezet.

TOP lijstjes. geen betrouwbare nieuwsbron, eerder een amusementsplek. Neem de informatie niet als waarheid aan, maar check of je meerdere bronnen kan vinden waar dezelfde informatie staat. gecheckt zie onder nieuw

9. Tien dingen die je NIET kan doen in Noord Korea

29 april 2020, 10.12 min

geen betrouwbare site, eerder een amusementsplek. Neem de informatie niet als waarheid aan, maar check of je meerdere bronnen kan vinden waar hetzelfde staat. 

10. Dit zijn de enige kapsels die toegestaan zijn in Noord-Korea – 

28 april 2018, 1.17 min

Lang haar is een taboe in Noord-Korea. Er zijn maar een paar kapsels die je in een kapsalon kan krijgen in het gesloten communistische land. Onze RTL Nieuws-correspondent Sjoerd den Daas nam een kijkje in één van die kapsalons.

RTL Nieuws. Betrouwbaar

11. In Noord-Korea mogen de inwoners niet beslissen wat ze dragen.

25 mei 2021, 1.58 min

In Noord-Korea, een land in Azië, mogen de inwoners niet beslissen hoe ze eruitzien of naar welke muziek ze luisteren. Het land verbiedt verschillende kledingstukken zoals: een skinny jeans en een gescheurde broek. De Noord-Koreanen mogen ook niet zelf beslissen welk kapsel ze hebben, want ze moeten kiezen uit een lijstje. Piercings worden ook verboden. De Noord-Koreaanse leider heeft ook liever dat zijn inwoners niet meer naar K-Pop, zoals BTS, luisteren.

Karrewit, ketnet is een jeugdzender van VRT. VRT is een belgische publieke omroep. Betrouwbaar.

12. Pyongyang calling: we spent a week in North Korea

24 november 2018, 13.14 min

In rare footage of the North Korean capital, the Guardian gained an insight into what daily life is like for its citizens. Escorted by government minders at all times we were invited to visit a nursery, zoo, swimming pool, funfair, parks, factories, festivals and more, but were left questioning if anything was real. After returning to the UK, Emma Graham-Harrison reflects on what it’s like spending a week immersed in a personality cult.

video van The Guardian, betrouwbare, links georienteerde mediamakers uit UK. Wordt als betrouwbaar gezien. 

STAP 3 PROPAGANDA

Verschillende shots en camerastandpunten. 

totaalshots

Kim jung-un in totaalshot

Mohammad bin Salman al-Saoed

China's President Xi Jinping

mediumshots

close-ups

Aleksander Loekasjenko

Mugabe closeup

kikvorsperspectief

khadaffi

Het vogelperspectief wordt zelden gebruikt bij propaganda van dictators. Wel wanneer ze een grote massa mensen willen laten zien. 

3. filmopdracht: per groepje maken jullie een one-taker van 1 minuut waarin jullie jullie dictator ophemelen of afbreken.

 

STAP 4 INTERVIEW/REPORTAGE

ter inspiratie: voorbeeld van een amusant maar informatief journaal over een dictatuur

4. researchopdracht: Kies een van de volgende personen uit en zoek zoveel mogelijk uit over haar/zijn leven, achtergrond, werk, functie en bezigheden.
 
Wie is Jang Jin-sung?

Jang Jin-sung

Wie is Kim Yo-jong?

Kim Yo-jong

Wie is Otto Warmbier?

Otto Warmbier

Wie is Ri Chun-hee?

5. researchopdracht: Kies een van de volgende gebeurtenissen uit en zoek zoveel mogelijk informatie. Neem in je logboekverslag mee: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.
Op 13 februari werd Kim Jong-nam vermoord, de halfbroer van Kim Jong Un. Vertel hoe dat in zijn werk ging.

Kim Jong-il, de vorige leider van Noord-Korea overleed op 17 december 2011. Vertel ons alles over de elf dagen van nationale rouw die op zijn dood volgden.
Noord-Korea heeft in januari 2022 drie rakettesten uitgevoerd. Maak hierover een uitgebreid bericht.