NOORD- KOREA

Noord en Zuid Korea
 

Noord-Korea, officieel de Democratische Volksrepubliek Korea is een land op het Koreaans Schiereiland in Oost-Azië. Het grenst aan de landen China, Rusland en Zuid-Korea en aan de Gele Zee en de Japanse Zee. Noord-Korea is ongeveer drie keer zo groot als Nederland en heeft een bevolking van 25,7 miljoen (2021) mensen. De hoofdstad is Pyongyang. Sinds 1948 is er in Noord- Korea een totalitaire dictatuur. Het land is moeilijk toegankelijk en ziet Amerika als staatsvijand nummer 1. 

geschiedenis

Het Koreaans Schiereiland bestaande uit Noord- en Zuid- Korea was bijna duizend jaar verenigd en onafhankelijk. Begin 20e eeuw werd het eiland door Japan bezet. Na de Japanse overgave in 1945 werd Korea in tweeën gedeeld. In 1948 zag de Democratische Volksrepubliek Korea onder invloedssfeer van Rusland het licht. Het Zuiden stond onder invloed van Amerika. Er volgde de Koreaanse Oorlog (1950-1953). Deze ‘eindigde’ door tussenkomst van de Verenigde Naties door middel van een wapenstilstand. Formeel is deze oorlog nooit beëindigd. Op de grens met het zuiden werd daarna een zwaarbewaakte gedemilitariseerde zone opgericht.

De Kims zijn altijd aan de macht

Sinds die scheiding van Noord en Zuid is Noord-Korea een totalitaire dictatuur die geleid wordt door mannen die Kim heten. De eerste is Kim Il-sung (1912-1994). Deze Kim woont als jongvolwassene in China en Rusland. Rusland staat hem het meest aan. Als de Tweede Wereldoorlog afgelopen is, wordt Kim Il-sung door de Russen aangesteld als leider van Noord-Korea. Van begin af aan wordt hij in eigen land als een god vereerd. Overal verschijnen standbeelden van hem en er worden de prachtigste mythes over hem geschreven. Hij wordt aangeduid als De Grote Leider. Later verandert zijn titel naar Eeuwig President. Dat is hij nu, ondanks zijn overlijden, nog steeds: niemand in Noord-Korea mag ooit nog de titel President dragen.

Kim Jong-un

Op dit moment is de derde generatie aan de macht: politiek leider Kim Jong-un. Deze meedogenloze dictator is de kleinzoon van oprichter Kim Il-sung. Regelmatig bedreigt Kim Jong-un aartsvijand Amerika met kernbommen. Een keer in de zoveel tijd laat hij een bom ontploffen.

De staatsideologie van Noord-Korea is Juche. Het stelt het streven naar zelfvoorzienendheid centraal. De economie wordt gedomineerd door staatsbedrijven en de landbouw is gecollectiviseerd. Volgens internationale organisaties en gevluchte inwoners is er vaak sprake van hongersnood. Ook maakt het regime zich volgens hen veelvuldig schuldig aan het organiseren van schijnverkiezingen, mensenrechtenschendingen en het bestaan van concentratiekampen.

Noord-Korea is grotendeels afgeschermd van de buitenwereld, al is het wel lid van de Verenigde Naties. Niemand mag zomaar in/uit het land. China is met afstand de grootste handelspartner. Vanwege het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma is het land onderworpen aan internationale sancties.

STAP 2 LANDENRESEARCH 

In deze workshop gaan jullie je in Noord-Korea verdiepen. Hieronder staan verschillende youtube reportages, documentaires en korte films over het land.

2. opdracht: Noteer in jullie logboek de bijzondere feiten die meegenomen moeten worden in jullie filmjournaal en noteer de tijdscodes van de mooie/goede/bruikbare beelden.

 

1. Twee Korea’s, maar hoezo?

9 januari 2018, 3 min

Waarom is Korea- Noord en Zuid ooit in 2-en gedeeld? In deze uitzending van NOS op 3 wordt dit helder uitgelegd. 

video van NOS, wordt als betrouwbaar gezien

2. Zo ontsnap je uit Noord-Korea (als je geluk hebt)

24 november 2017, 1.17 min

Een Noord-Koreaanse militair rende voor z’n leven en kwam met schotwonden over de grens. Maar welke opties heeft de gewone Noord-Koreaan als hij of zij wil overlopen?

video van de NOSop3. betrouwbaar medium

3. Het leven zoals het is in Noord-Korea, deel 1 | Terzake (2014)

27 november 2018 geplaatst, video uit 2014, 9 min

Het communistische Noord-Korea is een gesloten land. Maar in 2014 kreeg Terzake-journalist Stef Meerbergen exclusief toegang tot het land. Het resultaat is een driedelige reportagereeks. In het eerste deel focust Stef op het dagelijkse leven in de hoofdstad Pyongyang.

Terzake is van de VRT, een Belgische publieke omroep
die als betrouwbaar wordt gezien

4. Hoe gevaarlijk is Noord-Korea?

23 april 2017, 5.30 min

Grote militaire parades, rakettesten en dreigende taal. De laatste tijd is er veel nieuws over het Aziatische land Noord-Korea. Soms gaat het zelfs over oorlog in dat gebied. Hoe komt dat zo? En hoe gevaarlijk is het land nou eigenlijk?

zapp weekjournaal. Publieke omroep,  betrouwbare nieuwsbron

5. Kinderen in Noord-Korea houden van hun leiders

Oktober 2015, 6 min

Verslaggeefster Marieke de Vries mocht naar Noord-Korea. Dat is heel bijzonder. Je komt het land normaal gesproken niet in, maar als inwoner van Noord-Korea kom je het land ook nooit uit. Eén leider heeft daar alle macht in handen.

jeugdjournaal is van de publieke omroep, wordt als betrouwbaar gezien

6. Dit zijn de enige kapsels die toegestaan zijn in Noord-Korea – 

28 april 2018, 1.17 min

Lang haar is een taboe in Noord-Korea. Er zijn maar een paar kapsels die je in een kapsalon kan krijgen in het gesloten communistische land. Onze RTL Nieuws-correspondent Sjoerd den Daas nam een kijkje in één van die kapsalons.

RTL Nieuws. Betrouwbaar

7. North Korea unveils its first tactical nuclear attack submarine | DW News

8 sept 2023, 4.47 min

North Korea has launched its first “tactical nuclear attack submarine” as part of its effort to strengthen its naval force, the state news agency KCNA announced on Friday. North Korean leader Kim Jong Un attended the submarine-launching ceremony on Wednesday, according to KCNA. During the festive ceremony that involved confetti and balloons, he stressed “the strategic and tactical plan to continuously enhance the modernity of underwater and surface forces and push forward with the nuclear weaponization of the Navy in the future.” On Thursday, Kim inspected the submarine as it was preparing for a test cruise.

DW Nieuws. Betrouwbaar

8. In Noord-Korea mogen de inwoners niet beslissen wat ze dragen.

25 mei 2021, 1.58 min

In Noord-Korea, een land in Azië, mogen de inwoners niet beslissen hoe ze eruitzien of naar welke muziek ze luisteren. Het land verbiedt verschillende kledingstukken zoals: een skinny jeans en een gescheurde broek. De Noord-Koreanen mogen ook niet zelf beslissen welk kapsel ze hebben, want ze moeten kiezen uit een lijstje. Piercings worden ook verboden. De Noord-Koreaanse leider heeft ook liever dat zijn inwoners niet meer naar K-Pop, zoals BTS, luisteren.

Karrewit, ketnet is een jeugdzender van VRT. VRT is een belgische publieke omroep. Betrouwbaar.

STAP 3: INTERVIEW

researchopdracht: Kies een van de volgende personen uit en zoek zoveel mogelijk uit over haar/zijn leven, achtergrond, werk, functie en bezigheden.
1. Wie is Jang Jin-sung?

Jang Jin-sung

2. Wie is Kim Yo-jong?

Kim Yo-jong

3. Wie is Otto Warmbier?

Otto Warmbier

4. Wie is Ri Chun-hee?

STAP 3: REPORTAGE

researchopdracht: Kies een van de volgende gebeurtenissen uit en zoek zoveel mogelijk informatie. Neem in je logboekverslag mee: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. 
1. Op 13 februari werd Kim Jong-nam vermoord, de halfbroer van Kim Jong-un. Vertel hoe dat in zijn werk ging.

2. Kim Jong-il, de vorige leider van Noord-Korea overleed op 17 december 2011. Vertel ons alles over de elf dagen van nationale rouw die op zijn dood volgden.
3. Noord-Korea heeft in januari 2022 drie rakettesten uitgevoerd. Maak hierover een uitgebreid bericht. 

4. September 2023 vierde Noord-Korea haar 75ste verjaardag. Vertel uitgebreid wat er allemaal op het programma stond.