MYANMAR

kaart Myanmar
 
 
Op 1 februari 2021 pleegde het leger in Myanmar een staatsgreep. Dat was vreemd, want het leger was al aan de macht. Hoe zit dat? Myanmar was lang een Britse kolonie die ook bekend was onder de naam Birma. In 1962 greep het leger er de macht onder leiding van generaal Ne Win. Tot 2011 werd er met harde hand geregeerd. Onder deze junta was het met de mensenrechten slecht gesteld in Myanmar: er waren veel politieke gevangenen, er werd gemarteld, er was dwangarbeid, er waren kindsoldaten, er was geen vrijheid van meningsuiting, en er woedden oorlogen met etnische minderheden in het land. Kritiek op de regering werd hard afgestraft, maar zorgde er toch niet voor dat mensen stil bleven.
De staatsgreep waarmee het leger op 1 februari de macht overnam heeft Myanmar in een crisis gestort. Generaal Min Aung Hlaing wilde een steriele, chirurgische ingreep plegen, om regeringsleider Aung San Suu Kyi aan de kant te zetten en zelf weer alles te kunnen bepalen. Maar het resultaat is een land in puin: economie, gezondheidszorg en onderwijs zijn ingestort. Het grootste deel van de inwoners wil zich niet neerleggen bij de militaire dominantie, maar zit met een praktisch probleem: er moet brood op de plank.
Nederland heeft de militaire coup en het geweld tegen vreedzame demonstranten sterk veroordeeld, zowel bilateraal als in EU-verband en in VN-fora. De EU heeft sancties tegen de militaire junta ingesteld.

 

STAP 2 LANDENRESEARCH

In deze workshop gaan jullie je in Saudi-Arabië verdiepen. Hieronder staan verschillende youtube reportages, documentaires en korte films over het land.

2. opdracht: Noteer in jullie logboek de bijzondere feiten die meegenomen moeten worden in jullie filmjournaal en noteer de tijdscodes van de mooie/goede/bruikbare beelden.

1. Myanmar police defect to anti-government militias as civil war looms

7 juli 2021, 6.42 min

Nu het er sterk op lijkt dat er in Myanmar een burgeroorlog gaat uitbreken komt de politie onder intense druk te staan. Moeten ze loyaal blijven aan de militairen of zich aansluiten bij de civiele militie genaamd ‘The People’s Defence Force’? 

video van BBC news. De Engelstalige dienst zendt 24 uur per dag uit. De dienst wordt gezien als een van de meest betrouwbare ter wereld en bezit het grootste wereldwijde netwerk van journalisten.

2. Myanmar Coup Explained: Protests, Military, Min Aung Hlaing & the Latest News

17 februari 2021: 2.42 min

Een jonge presentator van ABC (Australische publieke omroep) legt helder van alles uit over de situatie in Myanmar. ABC is betrouwbaar.

5. Myanmar’s medical practitioners forced to work underground | The World

6 juli 2021, 2.45 min

Myanmar is op dit moment een van de meest gevaarlijke plekken op aarde om als zorgverlener te werken. Sinds de coup van februari 2021 zijn er volgens de autoriteiten meer dan 100 aanvallen op hen geweest, resulterend in tenminste 12 doden. Deze situatie heeft zorgverleners gedwongen om ondergronds te gaan. 

ABCnews is een openbare nieuwsdienst die wordt geproduceerd door de Australian Broadcasting Corporation. De dienst wordt uitgezonden in Australië en de rest van de wereld en omvat zowel lokale als wereldaangelegenheden. Wordt als behoorlijk betrouwbaar gezien.

3. Defectors reveal Myanmar military junta’s grip on soldiers’ lives, minds and finances

19 mei 2021, 5.45 min

The Tatmadaw, Myanmar’s powerful army, controls every aspect of its soldiers’ lives. Those who leave pay a heavy price. DW spoke to three defectors. The three men describe a cloistered, strictly controlled life, based on a stringent, overarching hierarchy. Soldiers, they say, are required to live on army bases and are only allowed to leave if granted permission by superiors. The army dictates what soldiers and their families “wear, say and believe in, even how to decorate your home,” one man said. “They can check your house at any moment,” he added. Low-ranking soldiers, one defector says, were treated “like slaves,” with their wives forced to clean high-ranking officers’ homes without pay. Another said he had witnessed a superior asking the wife of a low-ranking soldier to give him a massage. He says the woman acquiesced, knowing that refusing could have negative repercussions for her husband. . 

Dw news is een Duitse publieke omroep wordt als betrouwbaar gezien

4. Angel van 19 kwam om bij protesten in Myanmar

6 maart 2021, 2.02 min

In dit jeugdjournaalfilmpje korte uitleg over de geschiedenis van Myanmar, daarna komt de 19 jarige Angel aan bod. Zij  is voor veel mensen in Myanmar een held. Angel  kwam in maart 2021 om bij protesten in dat land. Honderden mensen kwamen naar haar begrafenis. Foto’s en tekeningen van Angel worden online veel gedeeld.

jeugdjournaal is van de publieke omroep en wordt als betrouwbaar gezien. 

5. Kinderen in Myanmar vertellen over het geweld in hun land

12 maart 2021, 3.50 min

Mensen in het Aziatische land Myanmar zijn ontzettend bang. Het leger daar heeft al meer dan een maand de macht overgenomen. Sindsdien is het erg onveilig, want de militairen gebruiken veel geweld.

Om meer te weten te komen over de situatie daar, hebben we contact met het Jeugdjournaal in Myanmar. Zij laten ons zien hoe het leven van kinderen er daar nu uitziet.

jeugdjournaal is van de publieke omroep. Wordt als betrouwbaar gezien. 

STAP 3: INTERVIEW

researchopdracht: Kies een van de volgende personen uit en zoek zoveel mogelijk uit over haar/zijn leven, achtergrond, werk, functie en bezigheden. Noteer de gegevens in het logboek.
1. Wie is Aung San Suu Kyi?

Aung San Suu Kyi

2. Wie is Khet Thi?

Khet Thi

3. Wie is Min Aung Hlaing?

Min Aung Hlaing

4. Wie is Ne Win?

Ne Win

STAP 3: REPORTAGE

researchopdracht: Kies een van de volgende gebeurtenissen uit en zoek zoveel mogelijk informatie. Neem in je logboekverslag mee: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.
1. Wat kun je ons vertellen over de dag van de coup op 1 februari 2021?

2. Het Yettaw incident vond plaats op 3 mei 2009. Wat gebeurde er toen?

3. Aung San Sun Kyi werd in januari 2022 weer veroordeeld. Kun je vertellen over haar straf en de reden waarom ze deze straf heeft gekregen?