LIBIË
Libië is een Arabisch land in Noord-Afrika, het ligt aan de Middellandse Zee en behoort grotendeels tot de Sahara. De hoofdstad is Tripoli. Libië is circa 44 keer zo groot als Nederland en telt ruim 6 miljoen inwoners. Libië heeft dus een kleine bevolking die op een groot oppervlakte leeft. 90% van de bevolking woont in minder dan 10% van het land, meestal aan de kust. Libië is daarmee een van de dunst bevolkte landen ter wereld.
Libië werd 42 jaar lang geregeerd door dictator Moammar Kaddafi. Toen deze in 2011 verdreven werd, verwachtte men rust, maar niet was minder waar. In 2014 viel het land uiteen in rivaliserende oostelijke en westelijke facties. Alles draait om de gigantische Libische olieproductie en het geld dat daarmee gepaard gaat. Sinds 2020 is er een staakt het vuren, maar het lijkt of er elk moment weer oorlog kan uitbreken.
Muammar Kadhafi dictator van 1969 tot 2011
Muammar Kadhafi was een nomadische bedoeïen, van eenvoudige komaf. Toch stond Kathaai bekend als een flamboyante maar vooral meedogenloze ‘Gids van de Revolutie’. Hij liet zich omringen door vrouwelijke lijfwachten en ontving hooggeëerde gasten in zijn bedoeïentent. Wereldwijd stond hij bekend om zijn grillen en wispelturige karakter.
Kadhafi studeerde aan de militaire academie en volgde een militaire training in Groot-Brittannië. Op 1 september 1969 keerde hij terug naar Libië en kwam aan de macht door een staatsgreep. Hij was toen pas 27 jaar. Die staatsgreep moest een eind maken aan “onderdrukking, misbruik en onrechtvaardigheid” van de Libische koning. Maar na zijn staatsgreep kwam er geen einde aan onderdrukking, in tegendeel.
geld, corruptie en de derde weg
Dictator Kadhafi bleef stevig in het zadel dankzij de enorme olie- en gasinkomsten. Ook zette hij zijn familie- en stamleden op cruciale posten in het veiligheidsapparaat. En natuurlijk werd elke vorm van oppositie keihard onderdrukt.
Na zijn machtsgreep zocht Kadhafi zijn heil in zijn zogenaamde Derde Weg. Dat was een mix tussen communisme en kapitalisme met een beetje islam. Deze leer werd in het Groene Boekje door hem verwoord. In eigen land leidde zijn beleid ertoe dat eind jaren ’70 ongeveer alles in staatshanden was. Tekorten en een ontevreden bevolking waren het gevolg. Van held werd Kadhafi steeds meer als corrupte onderdrukker gezien.
Lockerbie
Internationaal maakte Kaddafi vijanden door zijn uitgesproken standpunten over Palestina en het pan-Arabisme. En het bleef niet bij woorden. Hij streefde deze doelen met alle mogelijke middelen na, inclusief het financieren van guerrillaoorlogen en terrorisme.
Kaddafi zaaide ook dood en verderf in andere landen. In 1988 liet hij een bom te laten plaatsen in een passagiersvliegtuig dat daardoor neerstortte op het Schotse dorpje Lockerbie. Door deze actie zat hij lang in een internationaal isolement.
Verenigde Staten van Afrika
Omdat de Arabische wereld hem hierna liet vallen, stortte Kadhafi zich op het Afrikaanse continent. Afrikaanse leiders kwamen wel naar Tripoli hopend op oliedollars. Zelden stelde Kadhafi hen zelden teleur. Een Verenigde Staten van Afrika onder zijn leiding was zijn uiteindelijke doel, dat nooit werd gerealiseerd.
2003: cruciaal jaar voor Kadhafi
Kadhafi sloot in 2013 een akkoord met Washington over schadevergoeding voor de Lockerbie-aanslag. Daardoor kwam er een eind aan de isolatie van zijn bewind. Toen Kadhafi ook nog zijn massavernietigingswapens opgaf, zette het Westen de deuren helemaal open. Iedereen wilde aan Kadhafi verdienen. De dictator heette niet langer “de gekke hond van het Midden-Oosten”, zoals de Amerikaanse president Ronald Reagan hem ooit omschreef.
volksopstand tegen Kadhafi
Terwijl Kadhafi’s band met het Westen steeds inniger werd, begon zijn volk zich tegen hem te keren. Dat resulteerde uiteindelijk in 2011 tot een volksopstand. In navolging van mensen in de buurlanden Tunesië en Egypte gingen op 17 februari met name in de stad Benghazi mensen de straat op om te demonstreren tegen de hoge werkloosheid, de woningnood, de corruptie en de repressie. Ze eisten het aftreden van Kadhafi. Na enkele dagen verspreidden de protesten zich over de rest van het land en was de volksopstand een feit.
In Tunesië en Egypte mondden de demonstraties uit in het vertrek van de presidenten Ben Ali en Mubarak. Kadhafi weigerde het veld te ruimen. Hij trad hard op tegen de opstandelingen. De NAVO besloot eind maart troepen naar Libië te sturen om het vliegverbod, dat werd ingesteld om de burgerbevolking tegen de troepen van Kadhafi te beschermen, te handhaven.
Ook werden door de NAVO regelmatig bombardementen uitgevoerd op de residentie van Kadhafi in Tripoli. Kadhafi verdween soms enige tijd uit beeld, wat de geruchten voedde dat hij gewond of gedood zou zijn bij de aanvallen. Maar hij dook altijd weer op. Uiteindelijk werd hij op 20 oktober 2011 dood gevonden door strijders van de Nationale Overgangsraad.
STAP 2 LANDENRESEARCH
In deze workshop gaan jullie je in Libië verdiepen. Hieronder staan verschillende youtube reportages, documentaires en korte films over het land.
2. opdracht: Noteer in jullie logboek de bijzondere feiten die meegenomen moeten worden in jullie filmjournaal en noteer de tijdscodes van de mooie/goede/bruikbare beelden.
1. What Was Libya Like 20 Years Ago?
film uit 1994 11 mei 2016 online gezet, 10 min
Synopsis: The UN has stopped all flights in and out of Libya and, during a seven hour wait to board the ferry to Malta, tempers flare. Despite these hardships Libya prospers. A Libyan official speaks frankly about his leader and admits mistakes have been made. He expresses regret for Libya’s backing of the IRA and says it was revenge for Britain’s part in the 1986 raid on Tripoli. We visit Gaddafi’s bombed house – an eerie shrine to his daughter who died in that attack. Human rights abuses are detailed by a former university lecturer in Libya. He talks of lynchings in the university grounds. This film challenges the West’s view of Libya and looks at Gaddafi’s struggles both at home and abroad.
geplaatst door Journeyman Pictures. Journeyman Pictures is een onafhankelijke distributeur en documentaire producent. Deze film is lastig qua betrouwbaarheid, omdat we niet kunnen checken wie de film heeft gemaakt. Wel zeer geschikt in de eindmontage qua archiefmateriaal.
2. Moammar Gadhafi: Death of a Dictator.
21 oktober 2011, 8 min
The gripping story of how U.S.-backed forces cornered and killed the Libyan leader.
video van ABC News. ABC News is de nieuwsafdeling van het ABC-uitzendnetwerk van Walt Disney Television. Het vlaggenschipprogramma is het dagelijkse avondjournaal ABC World News Tonight met David Muir. Wordt gezien als betrouwbaar
https://vimeo.com/590994672
3. Wie vecht tegen wie in burgeroorlog Libië?
13 januari 2020, 4.30 min
Sinds de dood van Khadafi in 2011 verkeert Libië in chaos. Even leek er een staakt-het-vuren in de maak tussen de strijdende partijen, de GNA en de LNA, maar een oplossing is nog niet meteen in zicht. En ondertussen is de burgeroorlog stilaan uitgegroeid tot een conflict waar ook de VN, Europa, Rusland en Turkije bij betrokken zijn. Een reportage van Stein Falk voor Terzake.
uitzending van Terzake, VRT, Belgische Publieke omroep. Betrouwbaar.
4. Als slaaf verhandeld in Libië: ‘We zijn geslagen’
15 november 2017, 2 min
Er zijn video’s opgedoken uit Libië waarin migranten bij opbod en als handelswaar worden verkocht. Nieuwszender CNN heeft die beelden. Slaven die weer ontsnapt zijn, vertellen voor het eerst hun verhaal.
RTL Nieuws. Betrouwbaar
5. 10 jaar na de Arabische Lente is Libië een land in complete chaos, Rudi Vranckx legt uit hoe
17 februari 2021, 5.30 min
geplaatst door Close Line projects. Over Close Line Projects kan ik niet veel vinden, behalve dat het een Belgische bedrijf/persoon is. De video is van VRT NWS. Rudi Vranckx is een Belgisch journalist bij VRT NWS die internationale conflicten in het Midden-Oosten verslaat. Sinds 13 januari 2008 heeft Vranckx een eigen programma, Vranckx, waarin voornamelijk buitenlandse reportages te zien zijn. Dit programma wordt uitgezonden op Canvas. De youtubehost is onbetrouwbaar. De video die geplaatst is, is wel betrouwbaar.
6. Machtsgreep Kaddafi 50 jaar geleden: Van nomadenzoon tot dictator | NU.nl
1 september 2019 2.41 min
Op 1 september 1969, zondag precies vijftig jaar geleden, grijpt Moammar Gaddafi via een staatsgreep de macht in Libië. Vier dingen die de in 2011 gedode nomadenzoon bijzonder excentriek maakten.
NU.nl is Nederlands grootste nieuwssite op het web en op mobiel. Betrouwbaar
7. Libië: poort naar Europa in minder dan 4 minuten – de Volkskrant
6 juni 2016, 4 min
Tienduizenden, volgens sommigen zelfs honderdduizenden migranten gebruiken het versplinterde Libië als vluchtroute. Deze video legt in minder dan 4 minuten uit hoe Libië ervoor staat.
Volkskrant is een Nederlandse kwaliteitskrant en wordt gezien als betrouwbaar.
8. MUAMMAR GADDAFI INTERVIEWED JUST BEFORE LIBYAN REVOLUTION
22 augustus 2013, 18 min
Gaddafi Interview (2010): Colonel Gaddafi, former premiere of Libya, is questioned on many topics including terrorism, Palestine and Israel, the Lockerbie bombing and more.
online geplaatst door Journeyman Pictures. Journeyman Pictures is een onafhankelijke distributeur en documentaire producent. Ze zeggen: ‘We work with the top players in the industry to bring you award-winning stories from around the world’. In deze video is Gaddafi geïnterviewd door journalist George Negus. Hij is een Australische journalist, author, television and radio presentator gespecialiseerd in international affairs. Hij heeft 6.30 with George Negus gepresenteerd on Network Ten, een Australische commerciële netwerk, nu onderdeel van Amerikaanse CBS. Redelijk betrouwbaar.
STAP 3: INTERVIEW
researchopdracht: Kies een van de volgende personen uit en zoek zoveel mogelijk uit over haar/zijn leven, achtergrond, werk, functie en bezigheden. Noteer de gegevens in het logboek.
1. Wie is Saif Al Islam Gaddafi?
2. Wie was Muammar Khadaffi?
3. Wie is Hisham Matar?
4. Wie is Fathi Eljahmi?