Libië

kaart libie

 

In 2011 bijna 42 jaar nadat Muammar Kadhafi aan de macht was gekomen, kwam er definitief een eind aan zijn het bewind. Die bekend stond als een flamboyante maar vooral meedogenloze ‘Gids van de Revolutie’ van Libië. De rebellen namen de 69-jarige Kadhafi gevangen in Sirte en in het vuurgevecht is hij omgekomen. Zo eindigde de dictatuur van één van de langst regerende meedogenloze leiders ooit.

Kadhafi werd in 1942 geboren vlakbij Sirte, 380 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli. Hij studeerde aan de militaire academie en volgde een militaire training in Groot-Brittannië. Majoor Muammar Kadhafi kwam op 1 september 1969 aan de macht door een staatsgreep. Hij was toen pas 27. Die staatsgreep moest een eind maken aan “onderdrukking, misbruik en onrechtvaardigheid”. Vanaf dat moment waren juist dat de elementen waardoor hij aan de macht bleef.

Olie en gas
De dictator bleef stevig in het zadel dankzij de enorme olie- en gasinkomsten. Ook zette hij zijn familie- en stamleden op cruciale posten in het veiligheidsapparaat. En natuurlijk werd elke vorm van oppositie keihard onderdrukt.

Derde Weg
Na zijn machtsgreep zocht Kadhafi zijn heil in zijn zogenaamde Derde Weg, een mix tussen communisme en kapitalisme met een beetje islam, die hij in het Groene Boekje verwoordde. In eigen land leidde zijn beleid ertoe dat eind jaren ’70 ongeveer alles in staatshanden was. Tekorten en een ontevreden bevolking waren het gevolg.

Lockerbie
Internationaal maakte Kaddafi vijanden door zijn uitgesproken standpunten over Palestina en het pan-Arabisme. En het bleef niet bij woorden. Hij streefde deze doelen met alle mogelijke middelen na, inclusief het financieren van guerrillaoorlogen en terrorisme. Het aandeel van Libië bij de aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven de Schotse plaats Lockerbie in 1988, waarbij 270 doden vielen, deed Kadhafi uiteindelijk in internationale isolatie belanden.

Verenigde Staten van Afrika
Omdat de Arabische wereld hem hierna liet vallen, stortte Kadhafi zich op het Afrikaanse continent. Afrikaanse leiders kwamen wel naar Tripoli, veelal hopend op oliedollars. Kadhafi stelde hen zelden teleur. Een Verenigde Staten van Afrika onder zijn leiding was het uiteindelijke doel, dat nooit werd gerealiseerd.

2003
2003 was een cruciaal jaar voor Kadhafi . Hij sloot in dat jaar een akkoord met Washington over schadevergoeding voor de Lockerbie-aanslag. Daardoor kwam er een eind aan de isolatie van zijn bewind. Toen Kadhafi ook nog zijn massavernietigingswapens opgaf, zette het Westen de deuren helemaal open. Iedereen wilde aan Kadhafi verdienen. De dictator heette niet langer “de gekke hond van het Midden-Oosten”, zoals de Amerikaanse president Ronald Reagan hem ooit omschreef.

Dooi
In Libië was sprake van enige politieke dooi. Zo mochten een paar honderd tegenstanders de gevangenis verlaten en begon Kadhafi’s zoon Saif al-Islam een krant waarin voorzichtig kritiek werd geuit op de corruptie in het land. Maar verder dan wat cosmetische veranderingen ging het niet. Kadhafi , die sinds 1977 officieel ambteloos burger is, bleef ‘als gids van de revolutie’ de touwtjes stevig in handen houden in zijn verloederde land. Tot begin dit jaar. Toen kwam het volk in opstand. Bijna 9 maanden later is het tijdperk van de gids definitief voorbij.

STAP 2 LANDENRESEARCH

In deze workshop gaan jullie je in Libië verdiepen. Hieronder staan verschillende youtube reportages, documentaires en korte films over het land.

2. opdracht: Noteer in jullie logboek de bijzondere feiten die meegenomen moeten worden in jullie filmjournaal en noteer de tijdscodes van de mooie/goede/bruikbare beelden.

  

 

1. Muammar Gaddafi Interviewed Just Before Libyan Revolution

22 augustus 2013, 18 min

Gaddafi Interview (2010): Colonel Gaddafi, former premiere of Libya, is questioned on many topics including terrorism, Palestine and Israel, the Lockerbie bombing and more.

online geplaatst door Journeyman Pictures. Journeyman Pictures is een onafhankelijke distributeur en documentaire producent. Ze zeggen: ‘We work with the top players in the industry to bring you award-winning stories from around the world’. In deze video is Gaddafi geïnterviewd door journalist George Negus. Hij is een Australische journalist, author, television and radio presentator gespecialiseerd in international affairs. Hij heeft 6.30 with George Negus gepresenteerd on Network Ten, een Australische commerciële netwerk, nu onderdeel van Amerikaanse CBS. Redelijk betrouwbaar.

2. What Was Libya Like 20 Years Ago?

film uit 1994 11 mei 2016 online gezet, 10 min

Synopsis: The UN has stopped all flights in and out of Libya and, during a seven hour wait to board the ferry to Malta, tempers flare. Despite these hardships Libya prospers. A Libyan official speaks frankly about his leader and admits mistakes have been made. He expresses regret for Libya’s backing of the IRA and says it was revenge for Britain’s part in the 1986 raid on Tripoli. We visit Gaddafi’s bombed house – an eerie shrine to his daughter who died in that attack. Human rights abuses are detailed by a former university lecturer in Libya. He talks of lynchings in the university grounds. This film challenges the West’s view of Libya and looks at Gaddafi’s struggles both at home and abroad.

geplaatst door Journeyman Pictures. Journeyman Pictures is een onafhankelijke distributeur en documentaire producent. Deze film is lastig qua betrouwbaarheid, omdat we niet kunnen checken wie de film heeft gemaakt. Wel zeer geschikt in de eindmontage qua archiefmateriaal.

3. Moammar Gadhafi: Death of a Dictator.

21 oktober 2011, 8 min

The gripping story of how U.S.-backed forces cornered and killed the Libyan leader.

video van ABC News. ABC News is de nieuwsafdeling van het ABC-uitzendnetwerk van Walt Disney Television. Het vlaggenschipprogramma is het dagelijkse avondjournaal ABC World News Tonight met David Muir. Wordt gezien als betrouwbaar

https://vimeo.com/590994672

4. Wie vecht tegen wie in burgeroorlog Libië?

13 januari 2020, 4.30 min

Sinds de dood van Khadafi in 2011 verkeert Libië in chaos. Even leek er een staakt-het-vuren in de maak tussen de strijdende partijen, de GNA en de LNA, maar een oplossing is nog niet meteen in zicht. En ondertussen is de burgeroorlog stilaan uitgegroeid tot een conflict waar ook de VN, Europa, Rusland en Turkije bij betrokken zijn. Een reportage van Stein Falk voor Terzake.

uitzending van Terzake, VRT, Belgische Publieke omroep. Betrouwbaar.

5. Als slaaf verhandeld in Libië: ‘We zijn geslagen’

15 november 2017, 2 min

Er zijn video’s opgedoken uit Libië waarin migranten bij opbod en als handelswaar worden verkocht. Nieuwszender CNN heeft die beelden. Slaven die weer ontsnapt zijn, vertellen voor het eerst hun verhaal.

RTL Nieuws. Betrouwbaar

6. 10 jaar na de Arabische Lente is Libië een land in complete chaos, Rudi Vranckx legt uit hoe

17 februari 2021, 5.30 min

geplaatst door Close Line projects. Over Close Line Projects kan ik niet veel vinden, behalve dat het een Belgische bedrijf/persoon is. De video is van VRT NWS. Rudi Vranckx is een Belgisch journalist bij VRT NWS die internationale conflicten in het Midden-Oosten verslaat. Sinds 13 januari 2008 heeft Vranckx een eigen programma, Vranckx, waarin voornamelijk buitenlandse reportages te zien zijn. Dit programma wordt uitgezonden op Canvas. De youtubehost is onbetrouwbaar. De video die geplaatst is, is wel betrouwbaar.

STAP 3 PROPAGANDA

Verschillende shots en camerastandpunten. 

totaalshots

Kim jung-un in totaalshot

Mohammad bin Salman al-Saoed

China's President Xi Jinping

mediumshots

close-ups

Aleksander Loekasjenko

Mugabe closeup

kikvorsperspectief

khadaffi

Het vogelperspectief wordt zelden gebruikt bij propaganda van dictators. Wel wanneer ze een grote massa mensen willen laten zien. 

3. filmopdracht: per groepje maken jullie een one-taker van 1 minuut waarin jullie jullie dictator ophemelen of afbreken.

 

STAP 4 INTERVIEW/REPORTAGE

ter inspiratie bekijken we deze uitzending

ZONDAG MET LUBACH (S07)

Lubach is VPRO, Nederlands publieke omroep. Wordt als betrouwbaar gezien, hoewel het amusement is.

4. researchopdracht: Kies een van de volgende personen uit en zoek zoveel mogelijk uit over haar/zijn leven, achtergrond, werk, functie en bezigheden. Noteer de gegevens in het logboek.
 
 
Wie is Saif Al Islam Gaddafi?

Saif Al Islam Gaddafi

Wie was Muammar Khadaffi?

Muammar Khadaffi

Wie is Hisham Matar?

Hisham Matar

Wie is Fathi Eljahmi?

Fathi Eljahmi

5. researchopdracht: Kies een van de volgende gebeurtenissen uit en zoek zoveel mogelijk informatie. Neem in je logboekverslag mee: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.
 
Wat kun je vertellen over de Lockerbie-aanslag op 21 december 1988?

Wat gebeurde er nu precies tijdens het bloedbad in Benghazi in 2011?

Wat kun je ons vertellen over de dood van Kadhafi op 20 oktober 2011?