Iran

Iran_in_its_region.svg

Iran – officieel de Islamitische Republiek Iran- is een land in West-Azië met ongeveer 86 miljoen inwoners (2022). De hoofdstad en grootste stad (met meer dan 10 miljoen inwoners) is Teheran, dat ook het culturele, commerciële en industriële centrum van het land is.
Het is een multiculturele natie bestaande uit tal van etnische en taalgroepen, waarvan de grootste Perzen zijn (61%), Azerbeidzjanen (16%), Koerden (10%) en Lor (6%). De meeste bewoners zijn sjiitische moslims.
De officiële taal van Iran is het Perzisch, een Indo-Europese taal. Iran is een theocratische presidentiële islamitische republiek. Het Iraanse politieke systeem, gebaseerd op de grondwet van 1979, combineert elementen van een parlementaire democratie met een religieuze theocratie geleid door geestelijken.

Iran, tot en met 1935 in het Nederlands bekend als Perzië, heeft een bijzonder lange en rijke geschiedenis. Het land wordt gezien als de bakermat van onze beschaving. Het werd veroverd door diverse groepen, waaronder het leger van Alexander de Grote. De islam werd in de 7e eeuw geïntroduceerd. Tussen de 16e en 18e eeuw groeide het land uit tot een grootmacht.

Vanaf begin 20e eeuw groeit Iran -opnieuw- uit tot een regionale grootmacht geregeerd door de Pahlavidynastie, door sjah’s, een soort koning/keizers. De laatste sjah was erg pro-Westers en voerde snel veranderingen in, maar kreeg te maken met veel protesten en tegenstanders. In de Iraanse Revolutie van 1979 werd hij afgezet en werd Iran een islamitische republiek. Ayatolla Khomeini kwam aan de macht als religieuze alleenheerser. Sinds deze religieuze revolutie heeft het land te maken met sancties van veel westerse landen en is het land in conflict met Saoedi-Arabië. Sinds de dood van Khomeini in 1989 is de hoogste leider, ayatollah Ali Khamenei. heeft enorm grote invloed heeft. Sinds 2021 is de zeer conservatieve opperrechter Ebrahim Raisi, vriend van Khamenei president.

Iran is een belangrijke regionale macht, met aanzienlijke invloed in de internationale energiezekerheid en de wereldeconomie door middel van zijn grote reserves van fossiele brandstoffen, Iran is de op drie na grootste olie-exporteur ter wereld. De export van aardolie en aardgas vormen de belangrijkste bron van inkomsten, de Iraanse rial is de valuta. Iran is een van de oprichters van de VN, ECO, NAM, OIC en OPEC.

STAP 2 LANDENRESEARCH

In deze workshop gaan jullie je in Iran verdiepen. Hieronder staan verschillende youtube reportages, documentaires en korte films over het land.

2. opdracht: Noteer in jullie logboek de bijzondere feiten die meegenomen moeten worden in jullie filmjournaal en noteer de tijdscodes van de mooie/goede/bruikbare beelden.

1.  Zo werden Iran en Amerika aartsvijanden

11 januari 2020. 8.22 min

De spanningen tussen Amerika en Iran lopen hoog op. Heel hoog. Maar hoe kon dit zo mis gaan, waarom zijn die twee landen aartsvijanden? Wij leggen uit hoe dit conflict is ontstaan, zodat je het nieuws de komende tijd beter kunt volgen.

NOS op 3 NOS is een Nederlandse publieke omroep. Word gezien als betrouwbaar

2. Persia before Khomeini – The history of Iran in 15 minutes of perfectly restored film material

27 augustus 2021 15.25 min

This documentary has been re-edited out from CHRONOS-documentaries “The Heirs of Cyrus the Great” (1974), “Politics of Oil” (1980) and super-8 home movies by Irmgard and Bengt von zur Mühlen.

bron CHRONOS MEDIA History. Het is een filmproduktiebureau uit Postdam Duitsland. Veel prijzen gewonnen waaronder 2 Oscars Wordt gezien als betrouwbaar

3. Onrust in Iran | Avondshow Reisbureau | De Avondshow met Arjen Lubach (S2)

29 september 2022 – 10.04 min

In Iran is het al een paar weken onrustig. Je kunt daar in de gevangenis belanden als je als vrouw zonder hoofddoek naar buiten gaat. Hoe is het daar zo ver gekomen?

bron: De Avondshow met Arjen Lubach. Lubach is van de VPRO. VPRO is een Nederlandse publieke omroep. Wordt als betrouwbaar gezien. 

4. De spanningen tussen Verenigde Staten en Iran.

6 januari 2020 – 16.13 min

Er dreigt een escalatie van de gespannen verhouding tussen de VS en Iran sinds vrijdag 3 januari 2020. Met het doden van de vooraanstaande Iraanse militaire leider Suleimani lijken de VS op ramkoers, en kan een reactie van Iran niet uitblijven. Is dit het begin van een gevaarlijk nieuw hoofdstuk van directe oorlog en confrontatie tussen de grootmachten in het Midden-Oosten? In Buitenhof historicus Peyman Jafari, gespecialiseerd in de geschiedenis van de internationale betrekkingen en Iran, en Carolien Roelants, die de regio al jaren van dichtbij volgt voor het NRC

bron: Buitenhof is van verschillende publieke omroepen waaronder VPRO. Staat bekend als betrouwbaar.

5. De Irak-Iranoorlog (1980 – 1988) – de eerste totale oorlog in het Midden-Oosten.

17 juli 2019- 4.30 min

De Iraaks-Iraanse Oorlog brak uit in 1980. Deze oorlog wordt ook wel eens de Eerste Golfoorlog genoemd. De Irak-Iranoorlog (1980 – 1988) begon toen de Iraakse dictator Saddam Hoessein ervan overtuigd was dat hij Iran kon verslaan. Iran had net de Islamitische Revolutie achter de rug en werd nu geleid door Ayatollah Ruhollah Khomeini. Door de Iraanse Revolutie was Iran (voorheen Perzië genoemd) veranderd in een islamitische republiek. Dat zat Saddam niet lekker. Daarom besloot hij een totale oorlog te ontketenen. Het Iraakse leger gebruikte gifgas en Iran mobiliseerde honderdduizenden kindsoldaten die met Koranteksten op hun hoofd het slagveld werden opgestuurd. Men groef loopgraven wat de wereld deed denken aan de Eerste Wereldoorlog.

bron: History Hustle Nederlands is opgezet door een geschiedenisleraar. Het is een privekanaal. Het is niet gecheckt op betrouwbaarheid van informatie. 

8 oktober 2022- 13.38 min

Al weken gaan tienduizenden Iraniërs de straat op. Ze demonstreren tegen het regime en willen meer vrijheid. De situatie is uniek. Sophie legt je uit waarom. Met dank aan Peyman Jafari, historicus die verbonden is aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

bron NOSop 3. NOS is een Nederlandse publieke omroep. Wordt gezien als betrouwbaar. 

7. The 1979 Iran Revolution: How It Happened

11 februari 2019- 17.04 min

Iran marks the 40th anniversary on Monday of the popular uprising that led to the fall of the monarchy and the establishment of the Islamic Republic in 1979, when the Ayatollah Khomenei became Iran’s political and spiritual leader. Today, Iran is a society trying to find a balance between the religious tenets of the revolution and the demands of a young population that is hungry for social and political change. Our reporter brings us a rare look inside Iran.

bron: FRANCE 24 (English)France 24 is een Franse omroep, wordt als betrouwbaar gezien.

8. The Struggle for Women’s Rights in Iran | TIME

10 maart 2020- 12.26 min

Short documentary, “40 Million: The Struggle for Women’s Rights in Iran,” about the women’s movement in Iran, directed by Jeff Kaufman.

bron: TIME Amerikaanse onafhankelijke nieuwszender. Wordt gezien als betr0uwbaar.

 STAP 3 PROPAGANDA 

Klassikaal bekijken we een korte film over propaganda.

 

 Verschillende shots en camerastandpunten 
totaalshots

Kim jung-un in totaalshot

Mohammad bin Salman al-Saoed

China's President Xi Jinping

mediumshots

 
close-ups

Aleksander Loekasjenko

Mugabe closeup

kikvorsperspectief

khadaffi

Het vogelperspectief wordt zelden gebruikt bij propaganda van dictators. Wel wanneer ze een grote massa mensen willen laten zien. 

3. filmopdracht: per groepje maken jullie een one-taker van 1 minuut waarin jullie jullie dictator ophemelen of afbreken

 

STAP 4 INTERVIEW/REPORTAGE 

ter inspiratie bekijken we deze uitzending

ZONDAG MET LUBACH (S07)

Lubach is VPRO, Nederlands publieke omroep. Wordt als betrouwbaar gezien, hoewel het amusement is.

4. researchopdracht: Kies een van de volgende personen uit en zoek zoveel mogelijk uit over haar/zijn leven, achtergrond, werk, functie en bezigheden. Noteer de gegevens in het logboek.

Wie is Salman Rushdie en wat heeft hij met Iran te maken?

Wie is Mahsa Amini?

Wie is Ruhollah Khomeini?

Wie is Mohammad Reza Pahlavi?

5. researchopdracht: Kies een van de volgende gebeurtenissen uit en zoek zoveel mogelijk informatie. Neem in je logboekverslag mee: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.

Vertel het een en ander over de revolutie de revolutie in Iran die begon in november 1978. 

Wat kun je vertellen over de moord op Neda Agha-Soltan?

Wat kun je vertellen over de Irak-Iranoorlog?