CHINA

china-map


China is een land in Oost-Azië. De Volksrepubliek heeft een sterk gecentraliseerd en autoritair bestuur met een communistische staatsinrichting en een eenpartijstelsel. Toch heeft het land ook een semi-vrije markt en een sterk geïndustrialiseerde en snel groeiende economie. De hoofdstad is Peking (Beijing) en de grootste stad is Shanghai. Daarnaast liggen in China tientallen andere miljoenensteden.
Met een bevolking van bijna anderhalf miljard inwoners is China qua inwoners het grootste land ter wereld. Qua oppervlakte is het na Rusland, Canada en de Verenigde Staten het vierde grootste land ter wereld. China krijgt steeds meer macht in de wereld. Het land leeft in onmin met Amerika en manifesteert zich al jarenlang manifesteert sterk op het wereldtoneel. Het land is bezig met de nieuwe zijderoute, een stevige economische invloedssfeer in vele landen. 

Mao Zedong (1949-1976)

China heeft een rijke culturele geschiedenis. Pas vanaf 1949, met de uitroeping van de Volksrepubliek China begon de huidige socialistische fase. Mao Zedong (1949-1976), die de absolute leider was of met andere woorden een medogenloze dictator, startte deze fase. Vanaf ‘zijn tijd’ heeft De Volksrepubliek China een sterk gecentraliseerd en autoritair bestuur met een communistische staatsinrichting en een eenpartijstelsel. Tijdens de jaren van de Volksrepubliek China, waarin Mao Zedong de absolute leider was, was de staat zeer ondergeschikt. De Chinese Communistische partij (CCP) besliste feitelijk over alles.

hervormingen in 1978

Dit veranderde eind 1978, met de hervormingen die Den Xiaoping doorvoerde. Staatsorganen kregen een steeds belangrijker aandeel in het besturen van China. Het rechtssysteem, dat volledig in onbruik was geraakt onder Mao Zedong, werd heropgebouwd. Formeel is er in China sprake van twee afzonderlijke instituten met elk hun eigen verantwoordelijkheden: de staat en de partij. Maar dat is tegenwoordig slechts kul.

Xi Jinping als absolute leider

Vooral sinds het aantreden van Xi Jinping in 2012 zien we dat de CCP zich steeds nadrukkelijker opstelt als de absolute leider in China, die controle kan en moet uitoefenen over alle overheidszaken. Het onderscheid tussen partij en staat vervaagt. Ook trekt Xi Jinping als leider van de partij steeds meer macht naar zich toe. 

weinig vrijheid in China
De communistische partijideologie is de basis van álle beleidsmaatregelen van de Chinese overheid. Nationale wetten staan in dienst van het vergroten van de sociale controle en macht die de CCP uitoefent. In dit autoritaire systeem worden individuele politieke rechten en burgerrechten niet of nauwelijks beschermd. In de Volksrepubliek China is er dan ook géén algemeen stemrecht, géén vakbondsvrijheid, géén onafhankelijke rechterlijke macht, géén vrijheid van meningsuiting, géén vrije pers en géén vrij internet.

High-tech surveillance houdt iedereen in de gaten
Vandaag de dag heeft de Chinese overheid heeft overal ogen en oren. Voor surveillance wordt onder meer gebruik gemaakt van camera’s op straat. Zo zijn er in 2021 zo’n 540 miljoen camera’s geïnstalleerd die zijn uitgerust met gezichtsherkenning. Hiermee kunnen mensen uit de massa gepikt kunnen worden als verkeersovertreders, winkeldieven, spijbelende studenten en vanzelfsprekend ook mensen die verdacht worden van criminele of politiek onwelgevallige activiteiten. Ook de communicatie via computer of telefoon wordt dagelijks gevolgd – er is sprake van grootschalige online surveillance. De Chinese overheid bouwt zo stelselmatig aan een enorm systeem dat alles en iedereen in de gaten kan houden.

misdrijven tegen de menselijkheid met ernstige onderdrukking van moslims
China staat bekend van door de staat georganiseerde detentie, marteling en vervolging van Oeigoeren, Kazakken en andere mensen uit voornamelijk islamitische etnische minderheden.

Uit een uitgebreide rapport van , Amnesty International blijkt dat de Chinese autoriteiten extreme maatregelen nemen om de religieuze tradities, culturele praktijken en lokale talen van islamitische etnische bevolkingsgroepen uit te bannen. Deze misdrijven van de staat worden onder het mom van het bestrijden van ‘terrorisme’ begaan.

massadetentie
Uit het rapport van Amnesty Internation blijkt ook dat sinds 2017 enorme aantallen mensen van voornamelijk islamitische etnische minderheidsgroepen willekeurig zijn opgesloten. Honderdduizenden mensen werden naar gevangenissen gestuurd, en honderdduizenden anderen (misschien wel een miljoen of meer) naar gevangeniskampen.

Basale religieuze en culturele praktijken worden als ‘extremistisch’ bestempeld en gebruikt om mensen op te sluiten. Dat heeft ertoe geleid dat de meeste mensen gestopt zijn met bidden of uiterlijke tekenen van hun geloof te tonen, zoals in hun kleding, verzorging en zelfs taalgebruik.

 

STAP 2 LANDENRESEARCH 

In deze workshop gaan jullie je in China verdiepen. Hieronder staan verschillende youtube reportages, documentaires en korte films over het land.

2. researchopdracht: Noteer in jullie logboek bijzondere feiten die meegenomen moeten worden in jullie filmjournaal en noteer de tijdscodes van de mooie/goede/bruikbare beelden.

 

1. 70 jaar communistische Volksrepubliek China | Terzake

2 oktober 2019, 6.25 min

Met een militaire parade heeft China de 70e verjaardag gevierd van de communistische Volksrepubliek. Alles begon bij Mao Zedong die in 1949 het land in een nieuwe plooi legde, met als doel het machtigste land van de wereld worden.

video van Terzake. Terzake is een dagelijks Vlaams duidingsprogramma. Publieke omroep. Betrouwbaar

2. De lange arm van China in Nederland

1 oktober 2020, 3.45 min

Chinese bedrijven investeren de afgelopen 10 jaar behoorlijk in Europese bedrijven, ook in Nederland. Zonder dat we het doorhebben gaat daar vaak ook flinke Chinese staatsinvloed achter schuil.

video van RTL-Z. RTL Z is een Nederlandstalige Luxemburgse commerciële 24-uurs zender van RTL Nederland. Wordt gezien als betrouwbaar.

3. “Shisiwu” China’s 14 de vijf jaar plan” the rap

19 maart 2021, 2 min 52

De enige partij van China: de CCP maakt sinds jaar en dag vijfjarenplannen.
Dit jaar markeert het begin van China’s 14e vijfjarenplan (#Shisiwu) (2021-2025). Welke impact zal het plan de komende jaren hebben op de 1,4 miljard inwoners van China? In een propagandistische rap wordt dit voor jongeren uitgelegd. 

3. Zo bespioneert de Chinese overheid haar burgers.

30 november 2018, 2 min

De Chinese overheid weet precies wie met een elektrische auto waar rijdt. De overheid kijkt mee met de data die over elektrische auto’s verzameld wordt. Van kilometerstand tot snelheid, alles kunnen ze zien. En het is lang niet het enige voorbeeld van spionagepraktijken door de overheid.

RTL Nieuws Nederland. Wordt gezien als betrouwbaar.

4. China ranks ‘good’ and ‘bad’ citizens with ‘social credit’ system

1 mei 2019, 4.30 min

In China, where millions of people have their faces scanned on a daily basis, authorities are developing a so-called “social credit” system. Citizens’ behavior is monitored and scrutinised – they are given scores and ranked according to rules set by the government. “Model” citizens enjoy perks such as reduced bus fares, but those with low scores lose certain rights and are blacklisted. Our colleagues from France 2 report, with FRANCE 24’s Emerald Maxwell.

France 24 is een franse publieke omroep. France 24 is een Franse wereldwijde 24 uurs satelliet-nieuwszender, die eigendom is van France Télévisions. France 24 is opgezet en wordt financieel ondersteund door de Franse regering. Betrouwbaar

5. Wat is er aan de hand met de Oeigoeren in China?

18 december 2019, 3 min

De laatste tijd wordt op social media veel aandacht gevraagd voor de Oeigoeren. Die bevolkingsgroep wordt erg onderdrukt in China. Maar wie zijn de Oeigoeren precies? Waarom wordt er aandacht voor hen gevraagd? En waarom hoor je er weinig over?

NOS Jeugdjournaal. Publieke omroep. Betrouwbaar

6. Hoe China meer dan een miljoen Oeigoeren laat verdwijnen.

13 juli 2019, 7 min

Toeristen die de Chinese regio Xinjiang ingaan, krijgen een spionage-app op hun telefoon. Alle berichten en contacten worden hiermee gescreend. Voor de Oeigoeren, een moslimminderheid in Xinjiang, is dit dagelijkse praktijk: ze zitten in de klem van het overheidssysteem.

NOS op 3. Publieke omroep. Betrouwbaar  nieuws.

7. Why more than a million Uighurs are being held in camps in China

24 juli 2020, 5 min

In Xinjiang province, China, more than a million Uighurs and other Muslim minorities are being held in “re-education” camps which the Chinese government claims are benign vocational centres teaching useful career skills. But former camp detainees have described them as de
facto prisons implementing mass brainwashing and obedience to the Communist party. As more evidence emerges of torture, forced sterilisation of women and other methods of population reduction, should the situation in Xinjiang be termed a genocide?

video van The Guardian. Wordt gezien als een kwaliteitsmedium, met een langdurige goede reputatie. Liberaal, linkse signatuur.

8. Dit is China’s route naar de wereldtop.

4 januari 2020, 5.30 min

China’s nieuwe Zijderoute is het grootste infrastructurele project van de moderne geschiedenis. Dat heeft economische voordelen, ook in Venlo, maar China werkt zo ook aan een nieuwe rol als wereldmacht.

Video van Nos op3. wordt gezien als betrouwbaar

9. China – Zondag met Lubach (S08)

25 maart 2018, 13.45 min

De president van China, Xi Jinping, wordt gezien als de nieuwe wereldleider. Maar wie is deze man? Hij blijft levenslang president, lijkt op Winnie de Pooh en werkt aan een sociaal kredietsysteem waarbij alles van iedereen in China wordt geregistreerd.

Lubach is VPRO, Nederlands publieke omroep. Wordt als betrouwbaar gezien, hoewel het amusement is.

STAP 3: INTERVIEW

researchopdracht: Kies een van de volgende personen uit en zoek zoveel mogelijk uit over haar/zijn leven, achtergrond, werk, functie en bezigheden. Noteer de gegevens in het logboek.
1. Wie is Jack Ma?

Jack Ma

2. Wie is Zhang Zhan?

Zhang Zhan

3. Wie is Xi Jinping?

Xi Jinping

4. Wie is Merdan Ghappar ?

STAP 3: REPORTAGE

researchopdracht: Kies een van de volgende gebeurtenissen uit en zoek zoveel mogelijk informatie. Neem in je logboekverslag mee: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.
1. Wat kun je vertellen/laten zien over de viering van het 70 jaar bestaan van communistisch volksrepubliek China op 1 oktober 2019?

2. Wat kun je vertellen/laten het Tiananmenprotest op 15 april 1989?

3. Wat gebeurde er tijdens de lockdown in Xi’an in december 2021?