Argentinië

Argentinië
 
De Argentijnse militaire dictatuur (Spaans: Proceso de Reorganización Nacional) was een militaire dictatuur in Argentinië tussen 1976 en 1983 met aan het hoofd Videla. Sinds de dood van Juan Perón (1974) en de opvolging van zijn weduwe, Isabel Martínez de Perón was de Vuile Oorlog al bezig. Een tijd van veel chaos en oproer. Extreem-linkse groeperingen, zoals de Montaneros, zorgden voor kidnappingen en bomaanslagen. Op 24 maart 1976 leidde Jorge Videla de militaire junta die een eind maakte aan de regering van Isabel Perón. 

Videla´s bewind wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood en verdwijning van ongeveer dertigduizend mensen. Bekend zijn vele verdwijningszaken, babyontvoeringen en martelingen.

In 1983 kreeg Argentinië met de verkiezing van Raul Alfonsin weer een burgerregering. Samen met acht andere junta-leiders van de junta werd Videla in 1985 veroordeeld. President Carlos Menem verleende hem in 1990 echter gratie. Sinds 1998 stond hij onder huisarrest en in 2006 werd zijn amnestie opgeheven.

Misdaden tegen de menselijkheid
In 2008 belandde Videla weer in een cel. Eind 2010 werd hij tot levenslang veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid. Bij een rechtszaak in 2015 kreeg de ex-dictator nog eens vijftig jaar gevangenisstraf opgelegd voor betrokkenheid bij het stelen van baby’s van gedetineerden.

In een reactie op het overlijden van de dictator zei minister-president Rutte dat over Videla “niet veel goeds is te zeggen”. Volgens Estela Carlotto van de Dwaze Grootmoeders, een groep vrouwen die probeert tijdens junta de gestolen baby’s te herenigen met hun biologische ouders, was Videla een “slecht man die geen berouw had van zijn misdaden”.

STAP 2 LANDENRESEARCH

In deze workshop gaan jullie je in Argentinië verdiepen. Hieronder staan verschillende youtube reportages, documentaires en korte films over het land.

2. opdracht: Noteer in jullie logboek de bijzondere feiten die meegenomen moeten worden in jullie filmjournaal en noteer de tijdscodes van de mooie/goede/bruikbare beelden.

 

 

 

1. Argentina dictadura militar (76-83) De Argentijnse Junta

9 juli 2016, 25 min

Op 24 maart is het 25 jaar geleden dat de generaals in Argentinië de macht grepen. Andere Tijden schetst ter gelegenheid daarvan het profiel van die junta en beschrijft de manier waarop men te werk ging. Daarbij komt ook de figuur van de voormalige minister van landbouw Jorge Zorreguieta in beeld.

video geplaatst door Underdog History. Hij heeft een Andere Tijden uitzending van de publieke omroep op youtube gezet. Omdat Andere Tijden een betrouwbaar programma is, lijkt dit ook betrouwbaar

2. Waarom Jorge Zorreguieta niet welkom was in Nederland.

9 augustus 2017, 1.15 min

Jorge Zorreguieta stond in Nederland niet zo zeer bekend als de vader van koningin Máxima, maar vooral vanwege zijn verleden. Hij was in Argentinië onderminister van Landbouw tijdens de bloedige militaire dictatuur van generaal Jorge Rafael Videla.

geplaatst door Nu.nl. Wordt als niet diepgravend, maar redelijk betrouwbaar gezien.

3. Argentina | military Junta | Revolution | This Week | 1975

5 december 2013 geplaatst, video uit 6 november 175, 11 min

On the eve of the Military Junta taking control of the South American country of Argentina, the cameras of ‘This Week’ travels to the country to report on the increase in violence that is occurring all over the country and the controversial rule of Isabel Martínez de Perón.

Thames TV Thames Television, gewoonlijk vereenvoudigd tot alleen Thames, was franchisenemer voor een regio van het Britse ITV-televisienetwerk dat Londen en omliggende gebieden bedient van 30 juli 1968 tot de nacht van 31 december 1992. betrouwbare media

4. Argentina: The Dirty War

26 juli 2016, 5 min

Discussing the use of torture during Argentina’s dictatorship.

media geplaatst door Laren Noga. Is een onbekende vrouw die een eigen yotube kanaal heeft. Het zou een student kunnen zijn die een online werkstuk heeft gemaakt. Niet al te betrouwbare info dus. Maar wel te gebruiken als beeld voor de eindmontage

5. History of Argentina | The Animated Argentine History in a Nutshell

13 maart 2018, 4 min

The History of Argentina Explained as Short as Possible

Knowledgia is focusing on making animated videos about History and on answering interesting questions about the world we live in. Of de info betrouwbaar is, kan ik niet vinden

6. Where Is My Grandchild? 

13 oktober 2015, 15 min

Estela de Carlotto has spent nearly four decades searching for her grandson, one of the 500 babies who disappeared after their mothers were taken by the military regime in Argentina in the 1970s.

Video is van The New York Times. Wordt gezien als betrouwbaar

STAP 3 PROPAGANDA

 

Verschillende shots en camerastandpunten. 

totaalshots

Kim jung-un in totaalshot

Mohammad bin Salman al-Saoed

China's President Xi Jinping

mediumshots

close-ups

Aleksander Loekasjenko

Mugabe closeup

kikvorsperspectief

khadaffi

Het vogelperspectief wordt zelden gebruikt bij propaganda van dictators. Wel wanneer ze een grote massa mensen willen laten zien. 

3. filmopdracht: per groepje maken jullie een one-taker van 1 minuut waarin jullie jullie dictator ophemelen of afbreken.

 

STAP 4 INTERVIEW/REPORTAGE

ter inspiratie bekijken we deze uitzending

ZONDAG MET LUBACH (S07)

Lubach is VPRO, Nederlands publieke omroep. Wordt als betrouwbaar gezien, hoewel het amusement is.

4. researchopdracht: Kies een van de volgende personen uit en zoek zoveel mogelijk uit over haar/zijn leven, achtergrond, werk, functie en bezigheden. Noteer de gegevens in het logboek.
 
Wie is Victoria Donda?

Victoria

 
Wie is Hebe de Bonafini?

 
Wie wass Jorge Rafael Videla?

Wie is Videla?

 
Wie is Alfredo Astiz?

Alfred Astiz

 
Wie zijn Léonie Duquet and Alice Domon?

Léonie Duquet and Alice Domon

Wie was Rodolfo Jorge Walsh?

5. researchopdracht: Kies een van de volgende gebeurtenissen uit en zoek zoveel mogelijk informatie. Neem in je logboekverslag mee: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.
Tussen 1977-1978 vonden in Argentinië dodenvluchten plaats. Vertel ons meer hierover. 

Ondanks het feit dat Argentinië een dictatuur was vond in 1978 daar het WK voetbal plaats. Hoe verhield Nederland/Oranje zich tot dit wereldkampioenschap?

De junta stapte op in 1983. De Nationale Commissie op de Persoonsverdwijning werd daarna ingesteld. Vertel ons meer hierover.