ARGENTINIË

Argentinië
 

Argentinië is een Spaanstalig land in het zuiden van Zuid-Amerika, tussen de Andes en de zuidelijke Atlantische Oceaan. Het grenst aan Uruguay, Brazilië, Paraguay, Bolivia en Chili. Het land telde in 2020 ruim 45,4 miljoen inwoners.
Argentinië heeft een totale oppervlakte van 2.780.400 km², het is daarmee het achtste grootste land ter wereld naar oppervlakte en het grootste van de Spaanstalige landen. De naam van het land is afgeleid van het Latijnse woord argentum (zilver), een edelmetaal dat een belangrijke rol speelde in de opkomst van het Europese kolonialisme. Argentinië is onafhankelijk sinds 1816, daarvoor was het gedurende drie eeuwen een Spaanse kolonie.

De linkse president Alberto Fernández is aan de macht. Hij versloeg in 2019 de rechtse president Mauricio Macri met een verhaal over een eerlijker Argentinië.
Het land kampt nog steeds met haar dictatoriale verleden. Onder Videla´s bewind van 1976 tot 1983 verdwijnen, of worden ongeveer dertigduizend mensen vermoord. Bekend zijn vele verdwijningszaken, babyontvoeringen en martelingen.

de Argentijnse militaire dictatuur tussen 1976 en 1983
Sinds de dood van Juan Perón (1974) en de opvolging van zijn weduwe, Isabel Martínez de Perón was het een tijd van veel chaos en oproer in Argentinië. Het land was in de ban van de gewelddadige strijd tussen verschillende stromingen binnen het ‘peronisme’, en Isabel kon dit niet veranderen. Op 24 maart 1976 besloten generaals van de luchtmacht, de marine en het leger, onder leiding van Jorge Videla, een staatsgreep te plegen en de Perón af te zetten. Dat lukte.

de vuile oorlog
De Argentijnse bevolking was opgelucht, ze hoopten na de afzetting van de Perón op orde en vrede. Maar de nieuwe, zeer rechtse militaire regering, de junta, was een dictatuur. Deze regering verklaarde Argentinië weer veilig te maken, ongeacht hoeveel mensen hiervoor moesten sterven. Dit regime werd bekend als de ‘Vuile Oorlog.’ De officiële naam voor het beleid was het ‘Proces van Nationale Reorganisatie’. Tijdens de junta waren vakbonds- en politieke activiteiten verboden. Iedereen die actief was in een vakbond of een andere politieke ideologie aanhing, was een ‘subversief element’: Dit betekende dat hij of zij een gevaar voor de samenleving en de militaire junta was. Deze ‘elementen’ werden hardhandig verwijderd.

schendingen van mensenrechten tijdens de Vuile Oorlog
Tijdens de militaire junta werden systematisch mensenrechten geschonden. Zo werden tegenstanders van het regime zonder proces op grote schaal opgepakt, gemarteld en vermoord. Ook vonden er veel verdwijningen plaats. Volgens officiële gegevens zijn er tussen 1976 en 1983 ongeveer 9.000 mensen verdwenen, hoewel door mensenrechtenorganisaties dit aantal op 30.000 geschat werd. Tijdens deze periode werden dodenvluchten uitgevoerd, waarbij gevangenen en tegenstanders van het regime van Videla, gedrogeerd uit vliegtuigen boven de oceaan werden gegooid. Daarnaast was babyroof een veelvoorkomend verschijnsel. Baby’s van vrouwelijke gevangenen werden weggenomen bij hun moeders en bij gezinnen geplaatst die de junta steunden. De moeders werden hierna vermoord. Op deze wijze werden er in Argentinië honderden kinderen ontvoerd.


Madres de Plaza de Mayo voeren protest
Uit angst voor het regime, werd er nauwelijks openlijk protest gevoerd tegen de junta. De enigen die dit aandurfden, waren de ‘Madres de Plaza de Mayo’, moeders wiens kinderen vermist waren. Zij werden ook wel de ‘abuelas’, (de oma’s), genoemd. Vaak zochten zij hun kleinkind, dat geboren zou zijn tijdens de gevangenschap van hun kind. Tegenwoordig wordt dit protest nog steeds elke donderdag gevoerd op het Plaza de Mayo in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Einde van de militaire dictatuur
In 1983 kwam er in Argentinië een nieuwe regering aan de macht, waarmee de junta voorbij was. In datzelfde jaar werd Videla gearresteerd, en in 1985 kreeg Videla een levenslange gevangenisstraf opgelegd. In 2008 belandde Videla weer in een cel. Eind 2010 werd hij tot levenslang veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid. Bij een rechtszaak in 2015 kreeg de ex-dictator nog eens vijftig jaar gevangenisstraf opgelegd voor betrokkenheid bij het stelen van baby’s van gedetineerden. De oud-dictator kreeg in 1990 echter gratie van de Argentijnse president Carlos Menem. Videla overleed in 2013, nadat hij uitgleed in een Argentijnse gevangenis.

STAP 2 LANDENRESEARCH

In deze workshop gaan jullie je in Argentinië verdiepen. Hieronder staan verschillende youtube reportages, documentaires en korte films over het land.

2. opdracht: Noteer in jullie logboek de bijzondere feiten die meegenomen moeten worden in jullie filmjournaal en noteer de tijdscodes van de mooie/goede/bruikbare beelden.

1. Waarom Jorge Zorreguieta niet welkom was in Nederland.

9 augustus 2017, 1.15 min

Jorge Zorreguieta stond in Nederland niet zo zeer bekend als de vader van koningin Máxima, maar vooral vanwege zijn verleden. Hij was in Argentinië onderminister van Landbouw tijdens de bloedige militaire dictatuur van generaal Jorge Rafael Videla.

geplaatst door Nu.nl. Wordt als niet diepgravend, maar redelijk betrouwbaar gezien.

2. Argentina | military Junta | Revolution | This Week | 1975

5 december 2013 geplaatst, video uit 6 november 175, 11 min

On the eve of the Military Junta taking control of the South American country of Argentina, the cameras of ‘This Week’ travels to the country to report on the increase in violence that is occurring all over the country and the controversial rule of Isabel Martínez de Perón.

Thames TV Thames Television, gewoonlijk vereenvoudigd tot alleen Thames, was franchisenemer voor een regio van het Britse ITV-televisienetwerk dat Londen en omliggende gebieden bedient van 30 juli 1968 tot de nacht van 31 december 1992. betrouwbare media

3. Our Neighbors Committed Mass Murder, Here’s What We Did | Op-Docs

5 december 2020, 13.39 min

Faced with a lack of prosecution of those accused of crimes against humanity committed during Argentina’s military dictatorship, family members and descendants of the country’s estimated 30,000 disappeared took action. In the mid-1990s, they began gathering outside of accused perpetrators’ homes and workplaces to publicly shame them and raise awareness about the government’s systematic and brutal targeting of its people — and how it had gone unpunished. The human rights group HIJOS (Sons and Daughters for Identity and Justice Against Forgetfulness and Silence) led and labeled this direct-action style of protest “escrache,” or exposure.

After years of organizing and sustained pressure from activist groups like HIJOS, the amnesty laws protecting the perpetrators were repealed. In Sean Mattison’s “Atención! Murderer Next Door,” we see how peaceful protests ensured that the perpetrators could no longer live in quiet anonymity. Now “escrache” is an important tool for activists seeking justice worldwide.

New York Times is een Amerikaanse kwaliteitskrant en wordt gezien als betrouwbaar.

4. History of Argentina | The Animated Argentine History in a Nutshell

13 maart 2018, 4 min

The History of Argentina Explained as Short as Possible

Knowledgia is focusing on making animated videos about History and on answering interesting questions about the world we live in. Of de info betrouwbaar is, kan ik niet vinden

5. Where Is My Grandchild? 

13 oktober 2015, 15 min

Estela de Carlotto has spent nearly four decades searching for her grandson, one of the 500 babies who disappeared after their mothers were taken by the military regime in Argentina in the 1970s.

Video is van The New York Times. Wordt gezien als betrouwbaar

6. Argentine filmmaker remembers his country’s disappeared

25 maart 2016, 5.29 min

The producer and director of “Our Disappeared/Nuestros Desaparecidos,” a documentary about his return to Argentina to find those that disappeared during the country’s brutal military regime, shares the stories of the country’s disappeared. Juan Mandelbaum provides insight into what President Obama’s move to declassify related files might mean for the families.

PBS is een Amerikaanse Publieke omroep en wordt beschouwd als betrouwbaar.

STAP 3: INTERVIEW

researchopdracht: Kies een van de volgende personen uit en zoek zoveel mogelijk uit over haar/zijn leven, achtergrond, werk, functie en bezigheden. Noteer de gegevens in het logboek.
1. Wie is Victoria Donda?

Victoria

2. Wie is Hebe de Bonafini?

3. Wie was Jorge Rafael Videla?

Wie is Videla?

4. Wie is Alfredo Astiz?

Alfred Astiz

5. Wie zijn Léonie Duquet and Alice Domon?

Léonie Duquet and Alice Domon

6. Wie was Rodolfo Jorge Walsh?

STAP 3: REPORTAGE

researchopdracht: Kies een van de volgende gebeurtenissen uit en zoek zoveel mogelijk informatie. Neem in je logboekverslag mee: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.
1. Tussen 1977-1978 vonden in Argentinië dodenvluchten plaats. Vertel ons meer hierover. 

2. Ondanks het feit dat Argentinië een dictatuur was vond in 1978 daar het WK voetbal plaats. Hoe verhield Nederland/Oranje zich tot dit wereldkampioenschap?

3. De junta stapte op in 1983. De Nationale Commissie op de Persoonsverdwijning werd daarna ingesteld. Vertel ons meer hierover.